“Wij zitten er uiteraard niet voor onszelf maar voor alle inwoners van Zuid-Holland”
naomi
Foto: LinkedIn

Nummer vier op de kandidatenlijst van de PvdA Zuid-Holland is Naomie Matil-Arean Bodano. Ze is 33 jaar, enthousiast en heeft een duidelijk beeld over wat er beter kan in Zuid-Holland. Door haar communicatieachtergrond en haar eerdere werk als journalist bij jongerenzender FunX en bij RNW (Wereldomroep) is ze goed op de hoogte van het belang van media, communicatie en jongeren in de politiek. Sinds vorig jaar werkt ze als fractielid bij de PvdA in Zoetermeer. Matil vertelt over haar plannen als ze verkozen wordt, de bekendheid van de Provinciale Statenverkiezingen en het belang van provinciepolitiek.

Waarom bent u de politiek ingegaan?

Ik kom uit een politieke familie waar er over alles werd gediscussieerd. Al op de middelbare school volgde ik het nieuws en de politiek actief. Maar toen ik moeder werd en nadacht over de toekomst van mijn multiculturele kind in Nederland, besloot ik actief te worden en mezelf kandidaat te stellen om echt wat te doen.

Wat zijn uw ervaringen als commissielid bij de gemeenteraad Zoetermeer? Waar heeft u zich daar mee bezig gehouden?

Als fractielid van de PvdA Zoetermeer ben ik verantwoordelijk voor de portefeuilles bouwen & wonen, sport en bewegen en het grondbeleid. Ik spreek veel met bewoners over grote bouwprojecten. Er spelen vaak zoveel tegengestelde belangen. Ik vind het interessant om dan met bewoners te zoeken naar een oplossing. Tijdens een van mijn eerste speeches in de commissie kreeg ik applaus van ‘de tribune’. Toen was ik echt blij. De bewoners hoorden dat ik hun ideeën mee nam in het plan.

Waarom wilt u de provinciepolitiek in?

Ik wil graag Statenlid worden om met mijn kennis en ervaring de provincie Zuid-Holland aantrekkelijk te houden voor al de bewoners. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt. Dat iedereen een baan heeft, een goede woning en de gelegenheid heeft om alleen of met familie en vrienden te genieten van de mooie groene gebieden in onze provincie.  De provincie kan daar mede voor zorgen. Daarom wil ik dus de provinciale politiek in.

Welke onderwerpen vindt u belangrijk in de Provinciale Staten?

Werk, wonen, groen, openbaar vervoer en economie.

Wat wilt u bereiken als Statenlid?

Ik wil dat jongeren makkelijker aan het werk komen en uitzicht krijgen op vast werk. Daarnaast wil ik me ervoor inzetten dat studenten en scholieren makkelijker hun school/ universiteit kunnen bereiken door te investeren in fietspaden en meer fietsenstallingen op stations. Ook wil ik dat er voldoende recreatie en natuurgebieden in Zuid-Holland zijn, waar je na je werk lekker kan gaan hardlopen, fietsen of wandelen en waar je ook met je gezin kan genieten. De provincie kan voor al deze zaken gunstige randvoorwaarden creëren.

Zou de media meer aandacht moeten besteden aan de Provinciale Staten?

Ik vind het heel belangrijk dat iedereen in Nederland gebruik maakt van zijn stemrecht. Ik kan me wel voorstellen dat mensen niet precies weten wat er in verkiezingsprogramma’s staat. Stemwijzers kunnen daar goed bij helpen. Maar ik denk dat het ook belangrijk is dat kiezers weten wie de politici zijn. Contacten zijn dus belangrijk. Nieuwe media als Facebook en Twitter kunnen daar goed bij helpen.

Voelt u een kloof tussen de inwoner en het provinciebestuur?

Ik hoop dat door dit interview en andere media uitingen de afstand tot de stemmer zowel voor mij als de provincie verkleint. Het zijn allemaal mensen die zich met overgave inzetten voor een betere provincie. Dus mocht u een vraag hebben over bijvoorbeeld de infrastructuur of groen in de provincie. Schroom niet om contact op te nemen met uw politici. Wij zitten er uiteraard niet voor ons zelf maar voor al de inwoners van Zuid-Holland.

Hoe komt het dat (met name) jongeren relatief weinig weten over de Provinciale Staten en de verkiezingen? Wat zou daar aan moeten gebeuren?

Jongerenzenders zoals FunX maar ook scholen lichten leerlingen goed voor. Het is natuurlijk wel zo dat je door het jaar heen niet vaak op het acht uur journaal iets hoort over het werk van een gedeputeerde en juist wel veel over bijvoorbeeld Tweede Kamerleden. Dat kunnen we veranderen door meer de provincie in te gaan. Ik ga dan ook graag op bezoek bij scholen om te vertellen over de werkzaamheden van de provincie. Ik denk dat het dan ook leuk is om de gemeente en de provincie in te trekken om te laten zien wat de provincie heeft bereikt, en welke initiatieven met hulp van de provincie ontstaan. Een mooi voorbeeld daarvan is de het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee dankzij een initiatief van de PvdA enorm investeert in het eiland als toeristische trekpleister!

Ciska Schippers