Hoe zit het met de ruimte in jouw stad?

Zuid- Holland is één van de dichtstbevolkte provincies van Nederland en beslaat ongeveer 3.000 vierkante kilometer. Hoe is die ruimte verdeeld? Hoeveel parken, woningen, winkels, rijksmonumenten, theaterzalen of bioscopen zijn er te vinden in jouw stad? Wij zetten de cijfers op een rijtje en vergelijken de grote steden in Zuid-Holland. Vandaag in deze rubriek: Leiden en Zoetermeer.

1.1 Verdeling woningen, rijksmonumenten en detailhandel in Leiden   

Pie chart Leiden 1 

1.2  Verdeling parken, bioscopen en theaters in Leiden

Pie chart Leiden 2

 

2.1 Verdeling woningen, rijksmonumenten en detailhandel in Zoetermeer

Pie chart Zoetermeer 1

 

2.2 Verdeling parken, bioscopen en theaters in Zoetermeer

Pie chart Zoetermeer 2
Uit de gegevens blijkt dat in Leiden het aandeel Rijksmonumenten een stuk hoger ligt dan in Zoetermeer. Dit is in lijn met de reputatie van Leiden als historische stad. Ook zijn er in verhouding meer winkels in Leiden dan in Zoetermeer.

Op het gebied van recreatie zijn in Zoetermeer verhoudingsgewijs meer parken dan in Leiden. De verhouding tussen het aantal theaters en het aantal bioscopen verschilt ook: in Zoetermeer is deze precies 1 op 2, in Leiden ongeveer 1 op 2,3.

 

Hoe zit het met de ruimte in jouw stad?
Myrthe de Vries