Herstel deltalandschap Haringvliet

4639271941_fc2aeb95fb_bFoto: Frans Schouwenburg- voor het eerst op Haringvliet

 

Goed nieuws voor de natuur in het Haringvliet: een samenwerkingsverband van zes natuurorganisaties wil het oorspronkelijke deltalandschap herstellen en heeft daar een donatie van 13,5 miljoen voor gekregen uit het Droomfonds van de Postcodeloterij. Op dit moment is het Haringvliet een verruigd natuurgebied. Na de realisatie van het plan moet het zowel een biodivers deltalandschap worden als een uniek recreatiegebied.

 

Het Haringvliet ligt tussen Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee. Oorspronkelijk een zeearm, werd het gebied in 1970 met de aanleg van de Haringvlietdam van zee gescheiden. Door deze afsluiting veranderde het gebied; met de verdwijning van eb en vloed en zout water in Haringvliet verdwenen ook vissoorten als de Atlantische steur en de Elft. Door het herstel van het contact met de zee hopen de organisaties deze soorten weer terug te brengen en tegelijkertijd een uniek recreatiegebied te ontwikkelen.

 

Het plan voor de ontwikkeling is veelomvattend. In de polders moet door het openen van de Haringvlietsluizen het water weer brak worden, zodat de verdwenen vissoorten kunnen terugkeren. Langs de kust van de Noordzee moeten zogenaamde schelpdierbanken komen, kraamkamers voor vissen, en een kweekcentrum voor steuren. De verharde oevers zullen plaatsmaken voor slufters en vogeleilanden om een welkom klimaat te realiseren voor vogels en planten. Daarnaast moeten er diverse recreatievoorzieningen komen. In de planning staan onder andere een spiekkoepel voor natuurliefhebbers, elektrische veerdiensten, wandelroutes en diverse restaurants.

 

Johan van de Gronden, directeur van initiatiefnemer WNF: “De potentie van ecologisch herstel is enorm. Het project Natuurherstel Haringvliet kan het model worden dat laat zien hoe natuur, economie, recreatie en lokale gemeenschap samen floreren.”

 

 

 

 

 

 

Herstel deltalandschap Haringvliet
Myrthe de Vries