D66 behaalt grootste winst volgens peilingen

Het ziet er naar uit dat D66 de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen gaat worden. Dit blijkt uit de laatste peilingen van Maurice de Hond. D66 zal in de Eerste Kamer van acht naar dertien zetels stijgen.

Veel partijen leveren volgens de peiling zetels in. Zo zullen de regeringspartijen twaalf van de huidige dertig zetels verliezen. 50PLUS zal geen enkele zetel krijgen. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP komen in deze peiling samen op 35 zetels uit. Met als gevolg dat ze drie zetels te weinig hebben om de meerderheid te behouden. Ook de VVD, CDA en D66 samen halen in deze peiling de meerderheid niet. PvdA wordt de ‘grote verliezer’ van de verkiezingen genoemd.

De Hond licht toe dat het belangrijk is om te beseffen dat deze peiling niet identiek is aan de peiling van de Tweede Kamerverkiezingen. Dit schrijft hij toe aan het verschil in opkomst en het feit dat een deel van de kiezers andere keuzes maken bij de verschillende verkiezingen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt strategisch gestemd door ongeveer een kwart van de kiezers.

Maar deze peilingen zijn geen voorspelling van de uitslag, zegt De Hond. In de tussentijd kan er nog veel gebeuren.

© 2014 www.peil.nl / Maurice de Hond

© 2014 www.peil.nl / Maurice de Hond

 

D66 behaalt grootste winst volgens peilingen
Ester Zoomer