Beet, een duurzame viskwekerij in Rotterdam!

Een stadsboerderij, de naam zegt het al: een boerderij in de stad. Steeds vaker zien we dat biologische voedselproductie plaatsvindt in de stad. Ook in Zuid-Holland zijn er verschillende stadsboerderijen. Een daarvan is de boerderij ‘Uit Je Eigen Stad’ in Rotterdam. Bijzonder aan deze boerderij is dat hier naast het verbouwen van groenten ook vissen gekweekt worden. En dat gaat er behoorlijk anders aan toe dan simpelweg een hengel uitgooien en wachten tot je beet hebt. Achter deze viskwekerij schuilt een ingewikkeld, maar duurzaam systeem.

Een duurzame viskwekerij?
Ivo Haenen is een van de medewerkers van de stadsboerderij ‘Uit Je Eigen Stad’. Hij legt uit dat de viskwekerij een onderdeel is van het grotere systeem Aquaponcis. Het systeem bestaat uit twee onderdelen er worden vissen gekweekt en er worden groenten verbouwd. Deze groenten drijven op een vlot waarbij de wortel van de plant in het water hangt. De uitwerpselen van de vissen worden gebruikt om de groenten mee te voeden. “De groenten die we kweken zijn kropsla, eikenbladsla, krulsla, paksoi en tuinkers.” aldus Haenen. Het water waar de vissen in zwemmen wordt dus, anders dan bij reguliere viskwekerijen, niet geheel geloosd. Via een ‘biofilter‘ wordt het water waar de vissen in zwemmen gefilterd. Uit de overgebleven uitwerpselen wordt de stof nitraat gewonnen. Deze stof wordt toegediend aan de planten die op hun beurt de stof omzetten in eiwitten waardoor ze kunnen groeien. De voedingsstoffen voor de planten worden dus op een biologische wijze geproduceerd.

Welke vissen zwemmen er dan in de vijver?
Er worden twee soorten vissen gekweekt in de kweekvijvers. De Afrikaanse Meerval en de Tilapia. Deze vissen zijn zeer geschikt als kweekvissen. De voornaamste reden voor de keuze van deze twee soorten vissen is dat ze snel groeien. Daarnaast is het ook van belang dat dit zoetwater vissen zijn. De planten groeien immers in zoetwater.

Hengelen totdat je beet hebt?
Na zes tot zeven maanden zijn de vissen rijp voor de pan. De vissen worden dan in een kleinere bak geplaatst met schoon water. Dit is beter voor de smaak van de vis vertelt Haenen. Vervolgens wordt er water uit de bakken gehaald waardoor de vissen dichter bij elkaar gaan zwemmen. Met een net worden de vissen uit de bakken gehaald. Maandelijks wordt de visvijver aangevuld met nieuwe vissen. De vissen verblijven een jaar in de bakken. Nu, na een jaar wachten, zullen morgen de eerste vissen worden gevangen en geproefd door de koks van het restaurant van ‘Uit Je Eigen Stad’. “Het is de bedoeling dat we uiteindelijk 100 kilo vis per week leveren.”

Draagt de provincie een steentje bij aan dit duurzame visproductie?
Voor het Aquaponics systeem ontvangt ‘Uit Je Eigen Stad’ subsidie van het ministerie van Economische zaken. De provincie subsidieert dit project niet, maar Ivo Haenen denkt dat er toch regelmatig mensen van de provincie bij dit project zijn komen kijken.

Zijn de vissen van ‘Uit Je Eigen Stad’ traceerbaar?
De vissen worden uitsluitend verkocht op markten op eigen terrein. Elke zaterdag en zondag is het markt bij ‘Uit Je Eigen Stad’. Daarbij wordt er door medewerkers duidelijk aangegeven op welke manier de vissen zijn gekweekt. Tevens kunnen bezoekers in februari gebruik maken van gratis rondleidingen door de stadsboerderij.

Beet, een duurzame viskwekerij in Rotterdam!
Melanie Semil