Nawijn wil veiligheid bij gemeente houden
Nawijn
Bron: Flickr, Roel Wijnants

Hilbrand Nawijn, voormalig minister van Vreemdelingenzaken en Integratie (LPF) en fractievoorzitter van LHN in Zoetermeer, wordt de lijsttrekker van Nederland Lokaal in Zuid-Holland. Dat werd gisteren bekendgemaakt. “Zaken omtrent veiligheid die lokaaloverstijgend zijn, moeten uiteraard bij het takenpakket  van de provincie blijven.”

Nawijn wil meer macht voor de gemeente en minder voor de provincie. “Ik wil de stem van de gemeente beter laten horen.” Dat is zijn voornaamste doel als zijn partij een zetel haalt bij de Provinciale Statenverkiezingen. “Maar ik reken op drie zetels.”

Veiligheid vindt Nawijn een belangrijk thema, zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau. Op de site van Lijst Hilbrand Nawijn (LHN), de partij in gemeente Zoetermeer, staat: ‘Veiligheid voor jong en oud staat bij ons voorop’. Dat is op gemeentelijk niveau. Op provinciaal niveau lijkt het er echter op dat er weinig wordt uitgevoerd om de veiligheid van Zuid-Holland te waarborgen. Niet raar, volgens Nawijn: “De gemeentes in deze provincie staan al in direct contact met het Ministerie van Veiligheid & Justitie.  Burgemeesters hebben daar een belangrijke stem in.” Aan dat systeem hoeft niets te veranderen, stelt hij. Opmerkelijk, want juist een provincie als Zuid-Holland heeft gevaarlijke industrieën als het Rijnmondgebied waar met giftige stoffen wordt gewerkt, en is een provincie die onder de zeespiegel ligt. Zou het provinciaal bestuur het thema veiligheid dan niet sterker moeten laten meewegen? “Het is absoluut waar dat zaken omtrent veiligheid die het lokale niveau overstijgen, bij de provincie moeten blijven. Denk aan rampenbestrijding en industriële veiligheid. Maar deze zaken liggen ook al bij de provincie.”

De site van Zuid-Holland meldt inderdaad dat die het volgende doet rond veiligheid: ‘Toezicht houden op gemeentelijke rampenbestrijding, coördineren van de risicokaart en beleid maken voor externe veiligheid.’ Die laatste tak is niet controlerend maar uitvoerend van aard. De provincie waarborgt die externe veiligheid door ervoor te zorgen dat risicovolle bedrijven niet te dicht bij woningen, scholen en kinderdagverblijven staan, aldus de site.

Volgens Nawijn heeft Zuid-Holland vooral uitvoerende taken op het gebied van milieu en planologie, en niet op het gebied van veiligheid. Hieraan wil hij geen verandering brengen zodra hij zeggenschap in de provincie krijgt.

De oud-LPF’er wil niet alleen maar meer bevoegdheden naar de gemeente halen om de macht van de provincie af te zwakken, maar ook omdat de burger “nauwelijks iets kan inbrengen” op provinciaal niveau. “Op dit moment zijn de Provinciale Statenverkiezingen niet veelzeggend. Dat is een slechte zaak.”

Nawijn wil veiligheid bij gemeente houden
Sebastiaan van Loosbroek