Ruimterubriek: Meelfabriek

Ruimte in de randstad is schaars. Er is steeds minder plek voor het uitbouwen van steden. Inbreiding en herbestemming lijkt de oplossing. Van kerk tot oude fabriek. Niet langer vervullen ze hun oorspronkelijke functie, wel nemen ze kostbare ruimte in. Daarom staan herbestemmingsplannen hoog op de agenda van de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving. In deze rubriek lichten we elke dag één van deze gebouwen uit. Vandaag de Leidse Meelfabriek.

 

11770293073_13f75c135f_zIn het industriële complex aan de Zijlsingel wordt al lang geen meel meer gemalen. Sinds de sluiting in 1988 was de toekomst van de fabriek onzeker. Eind 2012 werd begonnen met de herontwikkeling onder leiding van architectenatelier Peter Zumthor & Partner.

 

aDe start van de bouw liet echter nog even op zich wachten en tot die tijd werd het complex gebruikt als theater voor de opnamen voor onder meer de serie ‘StartUp’ en het modeprogramma ‘Door het Oog van de Naald’. Maar dit jaar worden de camera’s aan de kant geschoven en staat een grootschalige verbouwing op het programma. De vervallen meelfabriek verandert in een modern complex van kantoor- en woonruimten, inclusief een nieuwe verdieping met Spa en Wellness center. Op deze manier krijgt kostbare ruimte in de stad een nieuwe functie.

Bron conceptfoto: De Meelfabriek Leiden

Ruimterubriek: Meelfabriek
Vera van der Kaap