Hoe zit het met de ruimte?

 

Zuid- Holland is één van de dichts bevolkte provincies van Nederland en beslaat ongeveer 3.000 vierkante kilometer. Hoe is deze ruimte verdeeld? Hoeveel parken, woningen, winkels, rijksmonumenten, theaterzalen of bioscopen zijn er te vinden in jouw stad? Wij zetten de cijfers op een rijtje en vergelijken de grote steden in Zuid-Holland. Vandaag in deze rubriek: Rotterdam en Den Haag.

 

1.1 Verdeling woningen, rijksmonumenten en detailhandel in Rotterdam

 

Pie chart 1 rotterdam

 

1.2 Verdeling parken, bioscopen en theaters in RotterdamPie chart 2 rotterdam

 

2.1 Verdeling woningen, rijksmonumenten en detailhandel in Den Haag

Pie chart den haag 1

2.2 Verdeling parken, bioscopen en theaters in Den Haag

Pie chart den haag 2

Op basis van bovenstaande gegevens kunnen een paar voorzichtige conclusies worden getrokken. De verhouding tussen het aantal detailhandel-vestigingen en het aantal woningen in Den Haag verschilt niet veel van diezelfde verhouding in Rotterdam. Wat wel opvalt is dat Den Haag in verhouding aanzienlijk meer Rijksmonumenten telt; In het diagram van Rotterdam is de taartpunt Rijksmonumenten bijna onzichtbaar, in dat van Den Haag is het aandeel weliswaar nog steeds niet heel groot, maar duidelijk waar te nemen. Daarnaast blijkt Rotterdam met verhoudingsgewijs meer parken een stuk groener dan Den Haag, waar naar verhouding meer bioscopen en theaters zijn. Zowel in Den Haag als in Rotterdam zijn er meer theaters dan bioscopen. In Rotterdam is de verhouding circa 1 op 2, in Den Haag circa 1 op 3.

Hoe zit het met de ruimte?
Myrthe de Vries