Ruimterubriek: De Holland

Ruimte in de randstad is schaars. Er is steeds minder plek voor het uitbouwen van steden. Inbreiding en herbestemming lijkt de oplossing. Van kerk tot oude fabriek. Niet langer vervullen ze hun oorspronkelijke functie, wel nemen ze kostbare ruimte in. Daarom staan herbestemmingsplannen hoog op de agenda van de Statencommissie Ruimte en Leefomgeving. In deze rubriek lichten we elke dag één van deze gebouwen uit. Vandaag De Holland in Dordrecht.

 

Toen Sybold van Ravesteijn tientallen jaren geleden De Holland ontwierp, had hij waarschijnlijk nooit gedacht dat zijn gebouw zoveel verschillende functies zou gaan vervullen. Van Ravesteijn ontwierp het gebouw oorspronkelijk als vestiging voor een verzekeringsmaatschappij. Die maatschappij ging later op in een bank en toen die bank het pand verliet, heeft het pand dienst gedaan als onderkomen voor een bekende supermarktketen. Ook die keten vertrok na een aantal jaar, waarna een bouwmarkt zijn intrede in het pand deed. Toen deze laatste het pand ten slotte verliet, heeft het een tijd leeggestaan. Er gaan in Dordrecht verschillende verhalen de ronde over wilde verkleedfeesten in het pand tijdens de leegstand, maar die verhalen lijken nooit officieel te zijn bevestigd.

 

De Holland heeft dus al een flink aantal functies gehad de afgelopen jaren en daar komt er dit jaar nog een bij. Het gebouw wordt op dit moment gerenoveerd, zodat het onderwijsmuseum zich er kan vestigen aan het einde van het voorjaar.

 

Foto: Paul van de Velde

Herstel gebouw "De Holland", Burgemeester de Raadtsingel, Dordrecht

Ruimterubriek: De Holland
Jessica Jonker