Social Impact Bond: een nieuwe manier van sociaal investeren

Afgelopen jaar gebruikte de gemeente Rotterdam voor het eerst in Nederland een Social Impact Bond. Een Social Impact Bond is een nieuwe en veelbelovende financieringsconstructie. In een Social Impact Bond investeren bedrijven in plaats van overheden in projecten die een maatschappelijk probleem oplossen. Op basis van wat deze projecten de overheid opleveren worden investeerders terugbetaald.

buzinezz club dordt Verkleind (48)

Deze constructie is voor het eerst toegepast bij het Rotterdamse programma Buzinezzclub. In dit project hebben  ABN AMRO en maatschappelijk investeerder Start Foundation 680.000 euro geïnvesteerd. De Buzinezzclub zorgt ervoor dat jongeren met een bijstandsuitkering worden geholpen met het vinden van een baan of opleiding, of met het opzetten van een eigen bedrijf. Hierdoor maken jongeren minder lang gebruik van een uitkering, wat voordeliger is voor de gemeente Rotterdam. De gemeente betaalt de investeerders terug op basis van het aantal uitkeringen dat hierdoor wordt bespaard.

Door deze manier van investeren worden maatschappelijke problemen aangepakt, ook wanneer er minder subsidies beschikbaar zijn. Dit is daarom ook relevant voor de provincie Zuid-Holland, waar ieder jaar weer minder subsidies beschikbaar zijn en ook komend jaar weer 1,5 miljoen euro bezuinigd wordt op subsidies. Zo kan de provincie een Social Impact Bond gebruiken om de leegstand van winkels aan te pakken. In zo’n constructie zouden investeerders in een project investeren dat leegstaande winkels een nieuwe bestemming geeft. De investeerders zouden dan geld krijgen van de provincie aan de hand van het aantal winkels dat door dit project niet meer leegstaat.

Social Impact Bond: een nieuwe manier van sociaal investeren
Shannon Bakker