“Nu weet je pas hoe kwetsbaar je bent”

De enorme regenval in juni van vorig jaar zorgde op veel plaatsen voor wateroverlast. De Alphense wijk Ridderveld werd het zwaarst getroffen. De dijk van de Dijksloot overstroomde en de bewoners stonden hierdoor tot hun enkels in het water. Wij vroegen bewoonster Brigitte Kramer naar haar ervaring.

“Je schrikt ontzettend als zoiets gebeurt. Ik weet het nog goed, het gebeurde in de middag rond 2 of 3 uur. Ik was aan het werk, vanuit mijn kantoor in huis. Ineens hoorde ik een aantal stemmen van buiten zich ergens druk over maken. Ik besloot een kijkje te nemen vanuit het keukenraam. Tot mijn grote schrik zag ik dat straten waren ondergelopen. Mijn huis ligt iets hoger dan andere huizen in de straat, dus voor mijn deur was het maar een klein laagje. Ik besloot om met een aantal bewoners te kijken hoe erg verderop was. Toen we aankwamen, lag er zeker tien centimeter water op de straten en het regende nog steeds.

Bij veel buurtbewoners kwam het water in hun huis naar binnen, waardoor zij in hun gang en de woonkamer een laag van wel vijf centimeter water hadden. Veel kelders waren ook getroffen door de overstroming. Afschuwelijk als je dat moet meemaken. Al dat water krijg je niet zo één, twee, drie, weg en daarnaast heb je ook kans dat het gaat schimmelen. Gelukkig waren de politie, brandweer en mensen van de waterschappen snel ter plaatse en konden de dijken verstevigd worden met zakken zand. De situatie was daardoor vrij snel onder controle.

Alle buurtbewoners vormden op dat moment echt een collectief. Iedereen stond voor elkaar klaar en hielp met het sjouwen van de zandzakken. Het was behoorlijk hectisch, op zo’n moment realiseer je toch hoe kwetsbaar je eigenlijk bent. Hiervoor stond ik er eigenlijk nooit bij stil dat wij op vijf meter onder het NAP leven.

Of ik mij nu nog steeds onveilig voel? Nee, ik denk ook niet dat het goed is om je onveilig te voelen iedere keer als je naar huis rijdt. Toch ben ik nu iets alerter wanneer er weer een storm aankomt. Je weet nu immers dat dit kan gebeuren. Maar als iedereen er snel bij is, kan het allemaal wel onder controle gehouden worden. Daarnaast is de dijk sindsdien verstevigd en worden er door de waterschappen regelmatig controles uitgevoerd.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik voordat deze overstroming plaatsvond nog nooit voor de Provinciale Statenverkiezingen naar het stemlokaal ben geweest. Na de overstroming ben ik mij meer gaan verdiepen over de instanties die betrokken zijn bij de controle en beveiliging van de dijken. Ik weet nu dat de provincie hier een belangrijk aandeel in heeft en een aantal partijen die zich verkiesbaar stellen er een belangrijk agendapunt van hebben gemaakt. Dit neem ik mee in mijn keuze voor een partij op 18 maart.”

“Nu weet je pas hoe kwetsbaar je bent”
Roy Schutte