Witte ganzen, roze sjaaltjes: de mascottes van PvdD

De campagnes voor de Provinciale Verkiezingen beginnen vorm te krijgen. Terwijl posters geplakt worden en flyeracties voorbereid worden, introduceert de Partij voor de Dieren Zuid-Holland een nieuwe campagneactie, in de vorm van drie witte ganzenbeeldjes. Volgens de partij spelen ze een prominente rol in de verkiezingscampagnes. Staatvandeprovincie.nl vroeg zich af wat dit precies inhoudt en zocht contact met campagneleider Nathalie Leeuwis.

Een rode draad

Leeuwis vertelt dat de ganzen zijn genoemd naar de eerste drie mensen op de verkiezingslijst van Zuid-Holland, Carla van Viegen, Bart Canton en Nathalie Leeuwis zelf. Elke gans zal de komende weken een eigen rol gaan spelen. Als een soort van mascotte lopen de ganzen zo als een rode draad door de verkiezingscampagne in Zuid-Holland.

Gans ‘Carla’ zal meegaan met de werkgroepen. Het gaat hierbij om het beplakken van verkiezingsposters, het flyeren en andere activiteiten die in het land gehouden zullen worden. De campagne en het werk wat de werkgroepen en actieve leden doen, wordt zo zichtbaar gemaakt voor het publiek, aldus Leeuwis. De tweede gans, ‘Bart’, zal op karakteristieke locaties in Zuid-Holland gefotografeerd worden. Deze foto’s worden vervolgens gedeeld op social media. Gans ‘Nathalie’, als laatste, gaat mee op debat. Zo wordt de gans meegenomen tijdens een bezoek aan Den Haag. Ook gemeenteraadfracties worden bezocht. Op die manier wordt er een kijkje achter de schermen gegeven.

“Ganzen horen in Zuid-Holland”

De idee van de ganzen is tijdens een brainstormsessie naar boven gekomen, verklaart Leeuwis. Een jaar geleden had de partij een motie van afkeuring ingediend op het gevoerde dierenwelzijnsbeleid op grond van de Flora- en faunawet. De afgelopen vier jaar zijn ruim 300.000 dieren, waaronder ganzen, gedood onder het huidige provinciale bewind, verklaart Leeuwis. De partij wilde dit graag in de verkiezingscampagne verwerken.

Witte ganzen, roze sjaaltjes: de mascottes van PvdD
Ester Zoomer