Bouwen aan een betere toekomst in het Leiden Bio Science Park

Voor een rondleiding door het Leiden Bio Science Park in Leiden ontmoeten wij Hermine Klein in het Poortgebouw. Het park beslaat 110 hectare. “Nu heeft het terrein het imago van een dood industriegebied.” In de toekomst moet het park een levendig bedrijfscentrum en ontmoetingsplaats worden.

 

Plattegrond LBSP

 

Via het Poortgebouw lopen we langs het Leids Universitair Medisch Centrum. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het LBSP geen afgesloten park. Sterker nog, studenten van de Hogeschool Leiden lopen dagelijks door het park heen op weg van de trein naar school.  Langs het LUMC loopt een fietspad met aan weerszijden grote plantenbakken met planten. Hier zijn de eerste tekenen van verlevendiging al zichtbaar.

 

We vervolgen onze weg over een kleine brug, waarna we op een kruispunt komen van Naturalis en het café De Stal. Het café was vroeger de stal van Stier Herman. Aan de buitenkant zie je dit aan de golfplaten en houten balken. Aan de binnenkant staat vrijwel het gehele café in het teken van de stier. Dit knusse restaurant zit dagelijks vol met zowel studenten van de Hogeschool als vele medewerkers van de medische bedrijven. Het café gaat  daarom binnenkort uitbreiden. Het imago moet behouden worden, maar de ruimte aanzienlijk groter.

 

IMG_5287

Museum Naturalis gaat van september 2016 tot medio 2018 het onderzoekscentrum in het gebouw en het museumgedeelte uitbreiden. Het restaurant wordt groter en moet gaan ogen als een soort kas. Het museumgedeelte wijkt tijdelijk uit naar het Pesthuis, het huidige ontvangstgebouw van Naturalis dat met een loopbrug verbonden is met het hoofdgebouw.

 

Om het open imago van het LBSP te creëren, worden er ook extra (studenten)woningen op het het park gerealiseerd. Twee inmiddels volledig bewoonde studentenflats staan bijvoorbeeld aan de Poelwetering. 

 

Aan de andere kant van de Poelwetering wordt nog volop gebouwd aan nieuwe huisvesting. Het enorme bedrijventerrein biedt momenteel werk aan zo’n 15 000 werknemers. Behalve Nederlanders, werken er ook ontzettend veel expats in het gebied. Om wonen en werken te integreren, is het van belang dat er ook huizen komen voor de werknemers.

 

Via de Zernikedreef lopen we naar de Einsteinweg. Te midden van alle grote kantoorpanden, sieren de sportvelden de wijk. Waar de grasvelden voorheen uit modderpoelen en ongelijke stukken grond bestonden, is er nu een prachtig terrein met voetbal- en tennisvelden. De oude velden liggen er verlaten bij. Deze worden afgebroken en bieden nieuwe grond voor het LBSP.

 

Een stukje rechtdoor lopen we tegen een van de grootste knelpunten van het park aan: de bereikbaarheid. Bij de Plesmanlaan moet een ongelijkvloerse kruising komen: de N206 moet onder de Haagse Schouwweg komen, waardoor in- en uitstroom van auto’s een stuk soepeler verloopt.

 

Zodra die bereikbaarheid is verhoogd, gaat het park ook weer kijken naar nieuwe cafeetjes en winkeltjes. “Momenteel zie je nog niet zoveel bèta’s flaneren door het park. Ze eten in hun kantine en verder zie je ze niet.” Als er meer winkels  en horecagelegenheden komen, zal de levendigheid bevorderd worden. Niet alleen de levendigheid wordt gestimuleerd, ook worden weer nieuwe bedrijven aangetrokken in het bijzondere park.

 

 

 

IMG_5303

Wat is het LBSP?

Het LBSP in Leiden focust zich op de rode biotechnologie. Dit houdt in dat verschillende bedrijven medicijnen ontwikkelen, DNA onderzoek doen, cellen kweken en onderzoeken doen naar het lichamelijke afstotingsproces van bepaalde stoffen.

Bouwen aan een betere toekomst in het Leiden Bio Science Park
Sanne Wolters
Vienna Beenhakker