Rumoer in Voorne-Putten om bruggenproblematiek

Bruggen

In Voorne-Putten, een gebied ten zuidwesten van Rotterdam, is er de laatste tijd ophef over de vele bruggen die het gebied verbinden met het wegennetwerk richting Rotterdam. De Spijkenisserbrug en de Hartelbrug kampen steeds vaker met storingen, terwijl de Calandbrug vervangen moet worden. Dat laatste is een probleem omdat het nieuwe traject voor meer overlast zou zorgen in Zwartewaal, Heenvliet en Geervliet.

Project Calandbrug

De Calandbrug werd in 1969 gebouwd en binnenkort zal de brug aan het einde van zijn technische levensduur zijn. De brug is een cruciaal onderdeel van de Havenspoorlijn en ook ligt het over de enige waterweg richting de Brittaniëhaven. Om te voorkomen dat de doorstroming van het goederenverkeer, zowel over als onder de brug, steeds stroever gaat verlopen, is er een permanente oplossing nodig.

Calandbrug

Na een langdurig onderzoek is Rijkswaterstaat met een oplossing gekomen: de Calandbrug wordt niet vernieuwd, maar er wordt wel richting het zuiden een alternatief treinspoor aangelegd voor goederenverkeer richting de haven. Op deze manier zitten de treinen en schepen elkaar niet meer in de weg, wat de mogelijke capaciteit in de haven weer vergroot.

Zwartewaal

Toch is niet iedereen hierover te spreken. Inwoners van Zwartewaal, Geervliet en Heenvliet liggen in de nieuwe plannen, zoals op de eerste foto is te zien, direct langs de nieuwe spoorlijn. Hierdoor is er een vergroot risico op geluidsoverlast, iets waar in het huidige scenario vooral de inwoners van Rozenburg mee kampen. In het rapport van Rijkswaterstaat is te lezen dat de verwachting is dat de geluidsoverlast in de zuidelijke gemeenten minimaal zal toenemen, terwijl de situatie in Rozenburg sterk verbetert.

Christel Mourik, wethouder in Nisserland (één van de vier gemeenten op Voorne-Putten), erkent dat het aangeboden alternatief de beste oplossing is voor de problemen rondom de Calandbrug, maar geeft ook aan dat er wel aandacht moet zijn voor mogelijke overlast: “Inhoudelijk is het een prima besluit. Maar, de kernen Heenvliet, Geervliet en ook Zwartewaal, die krijgen als gevolg hiervan meer te kampen met geluidsoverlast. De minister zal er voor moeten zorgen dat deze hinder niet optreedt.”

Storingen Spijkenisserbrug & Hartelbrug

De Calandbrug is niet de enige brug in de regio die voor veel rumoer zorgt. Even verderop liggen de Spijkenisserbrug en de Hartelbrug, en beide bruggen kampen regelmatig met storingen.

Vooral de Spijkenisserbrug zorgt in de regio voor veel frustratie. Nadat afgelopen zondag voor de vierde keer in twee weken de brug niet meer dicht ging, was voor de gemeenten op Voorne-Putten de maat vol. Samen schreven zij een brief aan minister Melanie Schultz van Haegen met de vraag om snel onderzoek te doen naar de problemen. De minister gaf gehoor aan dit verzoek, tot tevredenheid van de gemeenten.

Volgens wethouder Mourik is het niet alleen belangrijk om verkeersinfarcten te voorkomen, maar is het ook essentieel om te zorgen dat de aanrijtijden van hulpdiensten niet in gevaar komen. Terwijl Rijkswaterstaat sinds woensdag is begonnen met een nieuw onderzoek, is er nu al een sms-service geïntroduceerd. Deze moet alle verkeersdeelnemers in de regio er snel op attenderen zodra er weer een storing is bij de Spijkenisserbrug.

Waar de Spijkenisserbrug in handen is van het Rijk, is de Provincie Zuid-Holland verantwoordelijk voor de Hartelbrug. Ook deze brug bezorgt verkeersdeelnemers in de regio veel overlast. De afgelopen jaren is er aan beide bruggen veel gesleuteld, maar nog steeds zijn er pas en te onpas grote storingen die tot verkeersinfarcten in de regio leiden. Wethouder Mourik eist dat er wat wordt gedaan aan de staat van de bruggen: “Wij willen als Nissewaard gewoon betrouwbare bruggen. De verkeersontsluiting is al ingewikkeld genoeg hier, en dan heb je gewoon betrouwbare bruggen nodig. Wij willen van Rijkswaterstaat en de Provincie de garantie dat het eiland goed ontsloten is. Volgens mij wonen er in dit gebied 150.000 mensen en als Rijkswaterstaat en Provincie zijnde wil je ook dat deze mensen normaal bij hun werk kunnen komen.”

Rumoer in Voorne-Putten om bruggenproblematiek
Justin Kevenaar