Politie maakte fouten, maar niet aansprakelijk bloedbad Van der Vlis #Alphen

CC BY 2.0De politie is niet aansprakelijk voor het bloedbad dat Tristan van der Vlis in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Wel heeft de politie fouten gemaakt bij het verlenen van een wapenvergunning.

Zo oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag in een bodemprocedure aangespannen door slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van het schietincident, ooggetuigen en winkeliers die schade ondervonden van het schietincident. De destijds 24-jarige Van der Vlis schoot in 2011 in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood, verwondde 16 mensen en pleegde vervolgens zelfmoord.

Een overzicht van deze ochtend:

 

Een stuk of 10 nabestaanden zijn vanochtend aanwezig, zegt Sander Paulus (RTL) op Twitter weten, zij hebben weinig vertrouwen in de uitspraak. Ze startten in 2012 een bodemprocedure. Als de eisers gelijk krijgen, dan willen zij schadeclaims indienen.

 

Opvallend is dat de politie niets heeft gedaan met het feit dat Van der Vlis eerder een wapenvergunning geweigerd werd.

De rechtbank concludeert dat de politie ‘in strijd met de wet heeft gehandeld door het besluit tot weigering van het verlof in 2005 en de BOPZ-mutatie buiten beschouwing te laten […] en als gevolg daarvan ten onrechte een wapenverlof aan hem te verlenen. Dit leidt niet tot aansprakelijkheid jegens eisers’. De politie is dus niet aansprakelijk. Nabestaanden maken zo geen kans op een schadevergoeding.

In de media wordt weinig gemeld over de andere fout die de rechtbank de politie aanrekent. Namelijk over de in 2006 verleende bijstand door de politie bij de gedwongen opname van Van der Vlis in een psychiatrisch ziekenhuis. Als de politie hier rekening mee zouden houden samen met de eerdere weigering van een wapenvergunning, dan zou er getwijfeld kunnen worden aan het toevertrouwen van een wapenvergunning aan Van der Vlis.

Welke rol heeft de Provincie Zuid-Holland in dit verhaal? De commissaris van de Koning geeft advies bij de benoeming van korpschefs van politieregio’s en andere leidinggevende politiefunctionarissen. Hij kan in zijn adviserende functie dus hogere eisen stellen aan politiechefs die zorgvuldiger om moeten gaan met historische achtergronden bij strafzaken. Deze zaak laat zien dat zulke eisen aan leidinggevenden van de politie van cruciaal belang kunnen zijn. De commissaris van de Koning moet hierin daarom het voortouw nemen.

Politie maakte fouten, maar niet aansprakelijk bloedbad Van der Vlis #Alphen
Inge Schouten