Hoe #partijen zich profileren op Twitter

Twitter is een veel gebruikt medium vlak voor de verkiezingen. Het Twittergedrag lijsttrekkers hebben we al onder de loep genomen. Maar elke Zuid-Hollandse politieke partij heeft ook een eigen Twitter account. De Staatvandeprovincie.nl maakte een tweede analyse. Dit keer kijken we naar de Zuid-Hollandse accounts van D66, VVD, PvdA, CDA, SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus en SGP.


#Volgers versus #Volgend
Het aantal volgers van de partijen verschilt enorm. Gemiddeld hebben ze 715 volgers. De Partij van de Dieren zit daar ver boven, ze spannen de kroon met 1.555 volgers. Zij volgen zelf ook de meeste mensen. 50Plus heeft de minste volgers, slechts dertien. Opvallend is de PVV. Ondanks dat  redelijk veel mensen (701) hen volgen, volgen zij slechts vier mensen terug.


tabel


Ondanks de verschillen die in de bovenstaande tabel te zien zijn, zijn de politieke partijen allemaal actief in de periode van 29 januari tot 12 februari.

#Tweets

GroenLinks is het meest actief op Twitter. In twee weken hebben zij 43 keer ge(re)tweet. Daarna volgen de SP en het CDA, met 27 (re)tweets. Onderaan de lijst staan de PVV en 50Plus, die slechts vijf keer iets van zich lieten horen. Opvallend is dat de PVV alleen maar tweets van Geert Wilders geretweet heeft en geen enkele keer zelf iets geplaatst heeft. Op die manier gaan de tweets van de PVV Zuid-Holland alleen maar over de landelijke politiek. Ook op de foto van het Twitteraccount staat Wilders.


PVV tweet Wilders
PVVprofielfoto

Een aantal partijen linkt op Twitter veel naar Facebook, om zo ook dat medium onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt vooral bij het CDA, de VVD en 50Plus.


VVD link naar fb

#Campagne

GroenLinks is één van de weinige partijen die niet zo veel over hun campagne tweet. De tweets gaan vooral over inhoudelijke standpunten. De rest van de partijen (re)tweeten wel volop over hun campagnes.


PvdA retweet campagne
CDA, D66 en de VVD zijn de enige partijen die zo nu en dan ook over de waterschapsverkiezingen twitteren.


CDA waterschappen


#PS2015
De hashtag #ps2015 wordt vooral gebruikt door D66, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en GroenLinks. De overige partijen maken hier nauwelijks tot geen gebruik van.


D66 hashtag

Hoe #partijen zich profileren op Twitter
Anouk Onderwater
Ester Zoomer
Iris te Voert