Infratech: de ontmoetingsplaats voor de infrastructuur

Infratech 2015 plaatje

Infratech, de grootste nationale vakbeurs voor de infrastructuur, is weer achter de rug. Saskia Vernooij, exhibition manager bij Ahoy Rotterdam, houdt zich onder andere bezig met het plannen, organiseren en ontwikkelen van de beurs. Via een telefonisch interview spraken wij haar over de afgelopen editie.

Kort gezegd is Infratech een ontmoetingsplaats waar iedereen uit de infrastructuurketen, van opdrachtgever, opdrachtnemer tot leverancier, aanwezig is. Iedereen die actief is binnen de grond-, weg- en waterbouwsector mag exposeren. Het is een tweejaarlijks evenement, omdat het een beurs van grote omvang betreft waarbij bedrijven graag willen uitpakken en hiervoor grote investeringen moeten worden gedaan.

“We proberen de beurs zo belangrijk en informatief mogelijk te maken. De belangrijkste invalshoeken zijn onderwijs, innovatie, vacatures en het creëren van een netwerk”, meent Vernooij. Bezoekers kunnen interessante projecten bekijken, er vond een debat tussen Gedeputeerden plaats en daarnaast werd er veel aandacht besteed aan innovatie. Voor de bezoekers en exposanten bestaan er kansen om nieuwe en vooral juiste contacten te leggen in de branche. Kennis overdragen en uitwisselen is volgens Vernooij dan ook essentieel voor de ontwikkeling van het bedrijfsleven.

Onder de aanwezigen bevonden zich veel vertegenwoordigers van gemeentes en provincies, waaronder Zuid-Holland. Volgens Vernooij is het van belang om als provincie deel te nemen aan Infratech, omdat de beurs een platform biedt om in contact te komen met de markt. Zuid-Holland is opdrachtgever van veel projecten; stel dat de provincie een nieuwe brug aan wil leggen, dan zijn er genoeg aannemers, ingenieursbureaus en bedrijven die hun producten en diensten ter plekke kunnen aanbieden.

De rol van de provincie wordt via woordvoerder Martijn den Dekker verduidelijkt: “Als provincie willen we aan de Nederlandse infrasector laten zien waar we goed in zijn en welke rol we als middenbestuur (het bestuur tussen de gemeenten en op landelijk niveau in) hebben. Daarnaast laten we zien welke thema’s actueel zijn binnen Zuid-Holland”.

Als grote opdrachtgever is het belangrijk om op een beurs als Infratech aanwezig te zijn, omdat de provincie zichtbaar en bereikbaar is. Zuid-Holland kan in een vroeg stadium aantonen welke vraagstukken er moeten worden opgepakt, zodat deze tijdig met de markt kunnen worden uitgewerkt. “We zijn een grote opdrachtgever en als overheid hoor je er dan ook te staan. Voor de langere termijn blijft het belangrijk om ons als provincie te profileren als aantrekkelijke opdrachtgever voor potentiële medewerkers”.

Wie denkt dat het na de beurs eerst weer een tijdje stil ligt heeft het mis, de voorbereidingen voor 2017 zijn volgens Vernooij alweer in volle gang. Voor de provincie geldt hetzelfde: “Tijdens de beursdagen zijn er honderden gesprekken gevoerd, van de aannemerij tot overheid- en kennisinstellingen, waarvan er ook concrete vervolgafspraken zijn gemaakt. We hebben aan kunnen tonen waar de provincie staat en voor gaat”.

Door creatief te denken en kennis te bundelen kan de infrasector met volle kracht vooruit. Infratech is voor de gehele grond-, weg- en waterbouwsector een plek om nieuwe contacten te leggen, te onderhouden en om vraag en aanbod met elkaar uit te wisselen: een echte ontmoetingsplaats voor de infrastructuur.

Infratech: de ontmoetingsplaats voor de infrastructuur
Cristiana Terwilliger