Poenpraatje met Huri Sahin (Kandidaat-lijsttrekker GroenLinks)

In Poenpraatje spraken wij Huri Sahin, kandidaat-lijsttrekker van GroenLinks voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. We vroegen haar de drie grootste prioriteiten op economisch gebied met ons te delen. GroenLinks wil de volgende punten aanpakken.

Huri Sahin campagne foto

Investeren in duurzame economie

GroenLinks maakt zich ernstig zorgen over de hoge werkloosheid in Zuid-Holland: de provincie staat op de derde plaats van Nederland. Huri Sahin verbaast zich daar over: “We hebben veel potentieel en kennis en ondernemerschap, maar we doen er te weinig mee.” GroenLinks wil investeren in fondsen die zichzelf vullen. Als voorbeeld noemt Huri het ondernemerscentrum Yes!Delft: afgestudeerden aan de TU Delft krijgen de mogelijkheid een onderneming te starten. Ze krijgen een kantoor en worden gestimuleerd een ‘leidend bedrijf’ te worden. De partij vindt dat de provincie dit soort duurzame economie moet versterken. “We moeten de ondernemers geven wat ze nodig hebben”, aldus Sahin. “Als we de duurzame ondernemers steunen met kennis en kapitaal, kunnen zij groeien en meer banen creëren. Kortgeleden sprak ik een ondernemer die kleinere windturbines heeft ontwikkeld. Door het succes van het bedrijf was het hun gelukt om een langdurig werkloze MBO’er in dienst te nemen als assemblagemedewerker.”

Investeren in schone energie

“We leven in een van de meest vervuilde gebieden ter wereld. We moeten een grote inhaalslag maken wat betreft duurzame energie.” De partij wil inzetten op het aanleggen van windmolens en gebruik maken van natuurlijke energiebronnen. Op langer termijn zorgen deze investeringen voor een verbeterd milieu. Een gezonde economie zorgt er bovendien voor dat innovatieve bedrijven worden aangetrokken. Op korte termijn worden er dankzij de bouw en aanleg van de molens weer mensen aan banen geholpen.

Transformeren van leegstaande kantoorpanden

Een derde prioriteit van de partij is het transformeren van leegstaande kantoorpanden. “Er zijn heel veel jongeren die iets willen en heel veel panden die leegstaan..”, GroenLinks wil leegstaande bedrijventerreinen ombouwen of gebruiken voor startende ondernemers en jongerenwoningen. Het doel is om allereerst de huidige panden goed te gebruiken. Pas daarna kan er worden gekeken naar eventuele nieuwbouw. Een levende stad trekt nieuwe bedrijven en hierdoor dus ook weer werkgelegenheid.

Poenpraatje met Huri Sahin (Kandidaat-lijsttrekker GroenLinks)
Vienna Beenhakker