Werkloze jeugd krijgt kans om ondernemer te worden

Twee weken geleden heeft de Buzinezzclub zijn derde vestiging geopend. De Buzinezzclub helpt werkloze jongeren richting werk, opleiding of een eigen onderneming. Dit doen zij in Rotterdam, Den Haag en sinds kort in de Drechtsteden. Wij spraken Coen van der Steen van de Buzinezzclub.

Hoe is de Buzinezzclub ontstaan?

De Buzinezzclub is ontstaan in 2009, wat het jongerenjaar was in Rotterdam. In het kader van dit jaar werd in Rotterdam Zuid een brainstormavond gehouden, waarbij economie en hangjongeren het onderwerp was. Naar aanleiding van deze avond kwam het idee voor de Buzinezzclub, dat in datzelfde jaar door oprichter Leo van Loon is opgestart.

buzinezz club dordt Verkleind (48)

Wat doet de Buzinezzclub?
Het doel van de Buzinezzclub is het helpen van werkloze jongeren die graag een eigen bedrijf zouden willen oprichten en jongeren die nog niet zo goed weten wat ze willen. Een jongere komt bij de Buzinezzclub wanneer hij via de gemeente een bijstandsuitkering aanvraagt. De gemeente wil natuurlijk dat deze jongere zo snel mogelijk weer aan het werk gaat en stuurt daarom werklozen regelmatig door naar een organisatie. Deze hebben meestal een eigen expertise en onze expertise is het ondersteunen van jongeren die willen ondernemen en het helpen van jongeren die nog zoeken naar wat zij willen gaan doen.

Wat gebeurt er als jongeren bij jullie terechtkomen?
Ze volgen bij ons eerst een programma van een half jaar. In dit half jaar schrijven de jongeren een businessplan voor hun eigen leven en volgen zij allerlei trainingen. Deze trainingen zijn bedoeld om de jongeren handvaten te geven om straks weer zelf aan de slag te kunnen. Ze krijgen bijvoorbeeld trainingen over hoe ze goed een CV moeten schrijven of hoe ze een financiële begroting moeten opstellen. Na dit half jaar krijgen de jongeren een vaste coach die hen kan helpen. Deze coaches zijn professionals uit verschillende branches. We hebben bijvoorbeeld coaches die ondernemer zijn, in de horeca werken of bij de Rabobank werken. Wij proberen een jongere te koppelen aan een coach die bij hun ambities en problemen past.

buzinezz club dordt Verkleind (6)

Wat zijn tot nu toe de resultaten van dit programma?
Vanaf 2009 hebben we 500 jongeren begeleid, van deze jongeren is 55 tot 75 procent uit een uitkering. Sommige jongeren zijn weer een opleiding gestart of bij een bedrijf gaan werken, maar sommige zijn ook een eigen onderneming gestart. Zo is een jongen uit Den Haag een cateringbedrijf in Surinaams eten gestart. Hij bakt thuis samen met zijn moeder allemaal Surinaamse hapjes die hij vervolgens verkoopt.

Wie financiert dit project?

Dat gebeurt via een Social Impact Bond. Dat is een nieuwe manier van investeren, waarbij de overheid op basis van het geld dat wordt bespaard dankzij een project de investeerders betaalt.

Werkloze jeugd krijgt kans om ondernemer te worden
Shannon Bakker