Een spoedcursus campagnevoeren

Goed campagnevoeren kun je leren. Frits Bloemberg, directeur van Het Debatbureau begon met dat idee een spoedcursus. Staatvandeprovincie.nl sprak hem over zijn initiatief.


Technieken en inzichten
Tijdens de spoedcursus van een dagdeel worden politici begeleid op verschillende niveaus. Vaak zijn zij op zoek naar manieren om het contact aan te gaan met de burger. De cursus biedt allerlei inzichten en technieken hiervoor. Deze worden besproken en geoefend.


‘Politici worden in de campagneperiode vaak gevraagd om hun mening te geven. In dat geval helpt het om van tevoren met elkaar door te spreken hoe je dat gaat doen en welke technieken je daarbij kunnen helpen. Tijdens de spoedcursus wordt hier uitgebreid op ingegaan. Ook wordt aandacht besteed aan het aanleren van overtuigingsvaardigheden’, aldus Bloemberg.


Authenticiteit
Wat is de sleutel van een goede campagne? Volgens Bloemberg draait het allemaal om authenticiteit. ‘De rol van de persoon wordt steeds belangrijker in de politiek en daarom is het van belang dat personen authentiek zijn en een goed verhaal hebben.’ Ook taal moet volgens Bloemberg niet onderschat worden. ‘Politici moeten nadenken over hoe ze hun publiek het beste kunnen bereiken en wie dat publiek precies is.’


Remedie voor campagnestress
Met de spoedcursus worden politici voorbereid en kunnen veel problemen worden voorkomen. De uitspraak luidt niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Bloemberg hierover: ‘Met de juiste voorbereiding zit je veel beter in je verhaal en kun je je veel beter anticiperen op externe factoren. Bovendien kan dit ervoor zorgen dat mensen in een campagne veel ontspannener zijn.’


Geen garantie voor succes
De spoedcursus wordt erg op prijs gesteld, maar is géén garantie voor succes. ‘We garanderen niet dat een partij veel stemmen zal winnen en het beter zal gaan, want daarvoor is de invloed van onze cursus veel te klein. Maar het feit dat mensen bepaalde technieken gepresenteerd en aangereikt krijgen die ze kunnen helpen bij het aangaan van contact, wordt zeer gewaardeerd. En dat is tenslotte waar het in het beginsel om draait’, besluit Bloemberg.

Een spoedcursus campagnevoeren
Iris te Voert