Bloemencorso houdt crowdfundingsactie

De Bloemencorso Bollenstreek heeft een crowdfundingsactie opgestart, zodat de zelfbouwers kunnen blijven deelnemen aan het jaarlijkse evenement. Hoewel de corso belangrijke economische gevolgen heeft voor Zuid-Holland, kan de organisatie niet rekenen op subsidie van de provincie. Ik sprak met corsovoorzitter Leo van der Zon.

Waarom houdt de bloemencorso een crowdfundingsactie?

“De praalwagens van de Bloemencorso worden gebouwd op stalen onderstellen. De onderstellen zijn inmiddels versleten en moeten worden vervangen, maar dit bedraagt ongeveer 30.000 euro. Deze uitgave is niet realiseerbaar voor de zelfbouwers van de corso, oftewel de mensen die de praalwagens ontwerpen en steken. De organisatie heeft daarom een crowdfundingsactie opgestart, zodat de onderstellen kunnen worden vernieuwd. Op deze manier kunnen de zelfbouwers dit jaar weer meedoen aan de bloemencorso.”

Is het voor de provincie belangrijk dat de bloemencorso wordt gefinancierd?

“Ja zeker, het draagt om twee redenen bij aan de regionale economie. Ten eerste stimuleert het de tuinbouw, ook wel één van de belangrijkste sectoren van de provincie. Met de praalwagens wordt er reclame gemaakt voor de bedrijven en bloemen. Ten tweede is de corso een aantrekkingskracht voor toeristen. We zijn inmiddels een groot toeristisch evenement geworden.”

De bloemencorso draagt dus bij aan de regionale economie. Krijgen jullie ook geld van de provincie?

“Nee, de provincie heeft twaalf jaar geleden eenmalig een onderzoek naar het economisch belang van de bloemencorso gefinancierd. Uit dit onderzoek bleek dat wij het verblijfstoerisme, en dus de regionale economie, kunnen stimuleren als wij meer evenementen organiseren. Ondanks deze resultaten heeft de provincie ons de jaren daarop geen subsidie verleend.”

Wat is volgens u de reden dat de provincie geen geld heeft gegeven?

“Ik denk dat dit komt omdat de provincie meer doet aan stimulerende investeringen dan aan exploitatie. Het is begrijpelijk dat zij ons niet structureel kan blijven financieren, maar het zou fijn zijn als zij aan eenmalige acties kan bijdragen.”

Gaat u aan de provincie vragen of zij meehelpt aan de eenmalige crowdfundingsactie?

“Nee, dat is een traject dat meerdere maanden in beslag neemt. Wel hebben wij verschillende fondsen, zoals Fonds 1818 en het Ruigrok Fonds, benaderd die ons kunnen steunen. Het is een zelfstandige actie, maar het zou zonde zijn als we ons doel net niet bereiken. Deze fondsen kunnen dat laatste zetje geven.”

Wanneer moet het geld binnen zijn?

“De teller staat nu op 4210 euro. De organisatie heeft nog 34 dagen om 30.000 euro binnen te halen. Het is op dit moment lastig in te schatten of we het halen, maar de corso heeft nog een grootschalige actie op het programma staan om geld binnen te halen. Wat deze actie is? Dat moet nog even een verrassing blijven.”

onderstellen corso

Door middel van crowdfunding kan de Bloemencorso deze onderstellen vernieuwen.  ©Bloemencorso Bollenstreek

Bloemencorso houdt crowdfundingsactie
Malou Stoop