De Rijnlandroute: Angst voor verzakking restaurant

De Rijnlandroute, die onder meer dwars door de Papewegsepolder en de Oostvlietpolder loopt, heeft op een hoop verzet kunnen rekenen van omwonenden. Wij sprongen op de fiets en zochten deze mensen op.

 

Ronald Overdevest bouwde vorig jaar zijn huis aan de Vlietweg. Maar voor de Rijnlandroute heeft hij weinig vrees. Zijn zorgen liggen bij de verbreding van de Lammebrug, die Leiden met de Europaweg en de A4 verbindt. ,,Het eerste huis aan de Vlietweg, direct aan de Lammebrug, is mijn restaurant. Het is al tachtig jaar in de familie en de volgende generatie is net aan de slag gegaan in de keuken.”

 

Behalve breder wordt de Lammebrug ook twee meter hoger. Voor de gasten van Overdevest betekent dit dat ze tegen een flinke brug aankijken. Maar dat is niet eens het grootste probleem: “Nu ligt mijn restaurant goed zichtbaar aan de laatste afrit voor de snelweg. In de nieuwe plannen wordt de afrit verplaatst en is mijn restaurant moeilijker te bereiken.”

 

Meer zorgen maakt Overdevest zich nog om de staat van zijn restaurant. “Er is niet geheid maar het staat op koeienhuiden. Zo’n 25 jaar geleden zijn de kozijnen er al eens uitgevallen omdat het zo verzakt. De vloer ligt aan de ene kant dan ook enkele tientallen centimeters dieper dan aan de andere. Het is nu stabiel, maar met de verbouwing van de Lammebrug ben ik bang dat mijn familiebedrijf helemaal de grond in zakt.”

IMG_6596

De Rijnlandroute: Angst voor verzakking restaurant
Vera van der Kaap
Gerjan Ekenhorst