Zuid-Holland minst energiezuinige provincie van Nederland

De provincie Zuid-Holland is de minst zuinige provincie van Nederland. Chris Vuijk van de website bespaarnu.nl legt uit dat er nog veel valt te winnen op het gebied van energiebesparing in Zuid-Holland. De hoge energiekosten van de provincie kunnen verklaard worden door de grote hoeveelheid oude huizen. De meeste huizen in Zuid-Holland komen uit 1960 of 1970. Oude huizen hebben vaak een slechte isolering en een oude cv-ketel.

Energiebesparing in Nederland is in eerste instantie een taak van de overheid, maar de overheid moet in samenwerking met de provincie en de gemeente er voor zorgen dat gemeenten zuiniger worden. Vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt de overheid voor deze kabinetsperiode in totaal 70 miljoen euro beschikbaar voor subsidies omtrent energiebesparing. Dit bedrag wordt verdeeld over gemeenten die energiezuinige maatregelen hebben getroffen.

In de provincie Zuid-Holland kunnen er nu nauwelijks subsidies aangevraagd worden voor energiebesparing. Dit komt volgens Vuijk vooral doordat gemeenten geen zicht hebben op wat ze binnen de gemeente kunnen doen aan energiebesparing.

Bespaarnu.nl is een nieuw platvorm dat samenwerkt met gemeenten die deelnemen aan deze organisatie. Gemeenten moeten een loket hebben waar burgers vragen kunnen stellen over energie. Sommige gemeenten kiezen ervoor om het advies uit te besteden aan ons. In de provincie Zuid-Holland zijn er momenteel 18 gemeenten die besloten hebben deel te nemen aan deze organisatie. Overigens kun je zonder dat jouw gemeente  is aangesloten bij deze organisatie ten alle tijden checken hoe het staat met jouw energieverbruik.

Zuid-Holland minst energiezuinige provincie van Nederland
Melanie Semil