“Je gelooft toch niet alles wat in de krant staat?”

Zuid-Holland kent de meeste probleemwijken van Nederland.* Wellicht is het raadzaam om het probleem provincaal op te lossen in plaats van gemeentelijk. De vraag is alleen hoe urgent de problematiek is. Want hoe onveilig voelen de inwoners zich eigenlijk? Een serie.

Deel 4: Oosterwei in Gouda

In de Goudse probleemwijk Oosterwei ligt de voetbalclub De Jodan Boys. De ingang van het complex is afgesloten. Voor de club loopt buurtbewoner Nico, een man van een jaar of zestig.  “Oosterwei is eigenlijk een prima buurt. Tuurlijk, er zijn wel is wat dingetjes gebeurd, maar ik heb mij hier in de 40 jaar dat ik hier woon nog nooit onveilig gevoeld. Misschien komt dat ook wel omdat ik mijn hele leven in de beveiliging heb gewerkt.”

foto 4
Sportcomplex van De Jodan Boys

De gemeente Gouda is recentelijk een groot renovatieproject gestart in Oosterwei en Nico is daar blij mee. “Al deze (a)sociale huurwoningen worden platgeslagen. Dit betekent dat er nieuwe en waarschijnlijk ook duurdere woningen komen, waardoor de allochtone bevolking elders hun woonruimte moeten zoeken.” Nico wijst naar de flat aan de andere kant van het voetbalcomplex. “Daar woon ik. In die flat organiseer ik in samenwerking met andere buurtbewoners allerlei activiteiten voor 50-plussers.” Op deze manier draagt Nico zijn steentje bij om de ouderen in de buurt zich zo veilig mogelijk te laten voelen. Ouderen van buitenlandse komaf doen niet mee. “Ik ben niet racistisch hoor, maar ze zijn toch anders, weet je? Af en toe komen er wel eens een paar op de koffie, maar voor de rest leven zij hun eigen leven en wij het onze.”

foto 5
Aankondiging van het renovatieproject

“Weet je waar je trouwens naartoe moet? Het Nelson Mandela Centrum. Daar zitten mensen met hart voor de wijk.  Op weg naar het Nelson Mandela Centrum vertelt hij verder over de wijk. “Eigenlijk valt het allemaal wel mee. Ik vertel mensen altijd dat ze sneller door een taxi aangereden kunnen worden in de Koolsingel dan dat ze hier wat overkomt. Maargoed, toch zijn er veel mensen die deze buurt liever mijden.”

In het Nelson Mandela Centrum werkt Minoun, een jongerenwerker.  Hij woont sinds 1976 in Oosterwei en heeft persoonlijk nog nooit wat meegemaakt of zich onveilig gevoeld. Dat Oosterwei de laatste jaren veelvuldig in het nieuws is geweest maakt geen indruk op Mimoun.  Hij reageert lachend met een anekdote: “Een man wil een krant afrekenen in een winkel. De verkoper zegt dat de krant 3 euro kost. De man kijkt verbaasd op en wijst de verkoper op de 1 euro 75 die aan de bovenkant van de krant staat. De verkoper zegt tegen de man: “Je gelooft toch niet alles wat in de krant staat”. Haha snap je? Mimoun kijkt me vragend aan en gaat verder met z’n verhaal. “Kijk weet je wat het is…  Wanneer er iets in de omringende wijken gebeurt, zoals laatst dat busincident, wordt er direct met een beschuldigende vinger naar ons gewezen.”

Buurt service centrum

Buiten voor het centrum hangen wat leerlingen van het Antoniuscollege rond. Ze hebben pauze en zijn druk met elkaar in gesprek. Ook de leerlingen van deze school vinden de verhalen in de media onzin. Samira (15):  “Van die verhalen klopt geen reet. Ik woon hier en er gebeurt nooit wat. Die mensen van de media verzinnen maar wat.”

*Op basis van de lijst probleemwijken opgesteld door voormalig minister Ella Vogelaar.

“Je gelooft toch niet alles wat in de krant staat?”
Roy Schutte