Meer PVV Zuid-Holland niet automatisch meer veiligheid

In de opiniepeiling van Maurice de Hond van afgelopen weekend kwam de PVV als grootste uit de peilingen. Maar ook op provinciaal niveau lijkt de partij een top 3-positie te behalen. Hoewel de partij veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, heeft de provincie op dat gebied nauwelijks uitvoerende taken. Wat wil de PVV er bereiken? Een gesprek met de nummer 5 op de lijst: Tomas Kok.

Bron: Esha Metiary, Inge Schouten
Tomas Kok. Bron: Esha Metiary, Inge Schouten

“Onaangekondigde bezoeken aan chemische risicobedrijven zoals Odfjell”, antwoordt Kok resoluut. “De regel is nu dat van tevoren wordt gezegd wanneer de bedrijven worden gecontroleerd. In de tussentijd kunnen ze dus alles netjes in orde maken.” Dat moet anders, zegt Kok. Het gaat immers om gevaarlijke chemische industrieën waar veel mensen omheen wonen.

Maar hij pleit ook voor meer verlichting op provinciale wegen, en meer verlichting bij bushaltes. “Als daar ‘s avonds een meisje alleen staat te wachten, is het wel zo prettig als daar licht op staat.” En meer cameratoezicht, zowel op straat als in het openbaar vervoer. Vorige week publiceerde deze site een interview met een woordvoerder van Connexxion, die stelde dat extra cameratoezicht overbodig is en naar andere methoden moet worden gezocht om het veiligheidsgevoel te vergroten.

Kok is het daar niet mee eens, omdat de woordvoerder doelt op opnames die 24 uur lang beschikbaar zijn. Kok wil dat al het materiaal bewaard kan worden. “Dan heb je meer bewijsmateriaal, en bovendien heeft het een nog afschrikwekkender werking.”

De belangrijkste thema’s rond veiligheid waar de PVV mee bezig zal gaan, zijn dus meer cameratoezicht op straat en in het openbaar vervoer, meer verlichting op provinciale wegen en op bushaltes en onaangekondigde controles bij chemische bedrijven. Maar meer niet. “Het is verleidelijk om als PVV’er te denken dat de provincie meer met veiligheid moet doen, maar het is een niveau dat overal tussen valt. Landelijk ligt de verantwoordelijkheid bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, gemeentelijk bij de burgemeester.” De provincie zou dan te weinig om handen krijgen voor uitvoerende taken. Het enige onderdeel waar de provincie beleid op maakt, is de zogenoemde ‘externe veiligheid’. Kok weet “zo een, twee, drie niet wat daarmee wordt bedoeld”.

Een item waar deze site ook mee bezig is, is dat van de probleemwijken in Zuid-Holland. Die liggen over heel de provincie verspreid. Niet een idee om die provinciaal aan te pakken? “Dat heeft waarschijnlijk weinig zin, omdat al die wijken weinig gemeenschappelijk zullen hebben. Twee gemeenten kunnen bijvoorbeeld wel een samenwerkingsverband aangaan, maar dan is het nog niet provinciaal.” Volgens Kok hoeft de provincie dus niet meer uitvoerende taken te hebben rond veiligheid dat die nu al heeft.

In de peilingen staat de PVV er goed voor. Kok rekent op tien zetels in Zuid-Holland, en dan is hij nog “voorzichtig”. “In de landelijke peilingen voor de Provinciale Verkiezingen hebben we 11 zetels, terwijl we in Zuid-Holland meestal groter zijn dan het landelijk gemiddelde.”

Meer PVV Zuid-Holland niet automatisch meer veiligheid
Sebastiaan van Loosbroek