De Rijnlandroute: Grijze toekomst voor natuurliefhebber

De Rijnlandroute, die onder meer dwars door de Papewegsepolder en de Oostvlietpolder loopt, heeft op een hoop verzet kunnen rekenen van omwonenden. Wij sprongen op de fiets en zochten deze mensen op.

 

Vandaag in onze serie Sam en Henny Botermans die al 37 jaar met veel plezier in hun huis wonen. En nu moeten ze er uit. De provincie schiet tekort in de communicatie. “Nooit hebben wij bericht gehad over het feit dat het om ons huis zou gaan. Pas toen het definitief was dat ons huis weg zou moeten, hoorden we iets van de provincie”.

 

Het huis van Sam en Henny lijkt wel een museum. Sam is een natuurliefhebber, houdt uilen in zijn achtertuin en prepareert dieren die hij zelf heeft geschoten. Ook geeft hij rondleidingen aan belangstellenden in het bos achter zijn huis. Sam is altijd in de buitenlucht geweest. Daar zit volgens hem ook het grootste probleem. Het zijn stadsmensen die de natuur in handen hebben en dit soort beslissingen nemen. “Wij hebben dit huis stapje voor stapje opgebouwd. De vloerverwarming heb ik zelf aangelegd. Mijn vrouw maakt hier biologische wijn die we bewaren in de kelders in onze achtertuin. Het idee was om hier oud te worden.”

 

Sam is in de zeventig en is zichtbaar emotioneel. Zijn zenuwstelsel staat naar eigen zeggen op scherp. Over de mensen die hem en zijn vrouw begeleiden heeft hij lovende woorden. Toch heeft hij niet veel vertrouwen in een goede afloop. ”Zij zijn niet degenen die de beslissing nemen”. Hij blijft met een hoop vragen zitten. Waar kom ik te wonen? Hoe zit het financieel? ”Misschien kunnen we straks wel ergens een boerderijtje kopen, maar het onderhoud daarvoor kan ik niet meer opbrengen. En bovendien, zo mooi als we het hier hebben wordt het nooit meer. Waar moet ik heen?”IMG-20150210-WA0003

 

Voorlopig is er nog een hoop onduidelijk voor Sam en Henny. Het is wachten op de provincie. Sam ziet het allemaal somber in. “We hebben een grijze toekomst. Als ze bij de provincie dan toch bezig zijn met begroten, laat ze dan meteen mijn kist meenemen.”

 

Dit artikel is de vierde is een serie van vijf:

http://www.staatvandeprovincie.nl/zuid-holland/?p=2645

http://www.staatvandeprovincie.nl/zuid-holland/?p=2120

http://www.staatvandeprovincie.nl/zuid-holland/?p=854

http://www.staatvandeprovincie.nl/zuid-holland/?p=474

 

De Rijnlandroute: Grijze toekomst voor natuurliefhebber
Gerjan Ekenhorst
Björn Beerthuizen