Streven naar streekproducten

De biologische markt in Leiden biedt de consument sinds april 2014 de mogelijkheid om biologische Zuid-Hollandse producten te kopen. De ondernemers werken hard voor dit extra stukje service. Een zondag in de maand staan zij met hun koopwaar voor het stadhuis.

 

Hans, eigenaar van Karels Bio Friet, “Hans Bio Friet klinkt toch voor geen meter”, is de initiatiefnemer van deze biomarkt. Wekelijks staat hij op de zaterdagmarkt met zijn kraam. Er komen dan regelmatig verschillende klanten naar hem toe: of hij weet of de biologische groenteman morgen aanwezig is? In dat geval halen ze hun groenten morgen wel.

 

Er is dus behoefte aan biologische streekproducten. Hans en zijn collega’s proberen aan deze behoeften te voldoen. Maar dat is niet makkelijk. “Momenteel heb ik twaalf kramen zo ver om het komende jaar met mij op deze markt te staan. Ik ben nog hard op zoek naar een bakker, maar ja de concurrentie is groot hè. Een bakker krijgt op een zondag 200% en dan staat hij er ook nog niet eens in zijn eentje, dat is simpelweg te duur.”

 

Hoewel het streven een streekmarkt is, kan Hans dat nog niet volledig aanbieden. Momenteel bestaat de markt uit zo’n tien kraampjes. De kraampjes bieden niet enkel streekproducten, maar ook landelijke producten of juist specifieke producten uit bijvoorbeeld Italië, Griekenland of Marokko. De koopmannen kunnen de klant wel alles vertellen over hun producten, een streekproduct vissen ze dus zo voor je uit het aanbod.

Behoefte aan streekproducten

Uit het onderzoek Groene Hart Streekproducten op de Markt uit 2011, bleek dat meer dan 80% van de 300 ondervraagden uit Leiden, aangaf streekproducten te kopen wanneer deze aangeboden zouden worden. Slechts 20% van deze mensen gaf aan al streekproducten te kopen. Dat zou kunnen betekenen dat er onvoldoende aanbod was van streekproducten in de stad of dat de Leidenaar de producten niet wist te vinden. Sinds april 2014 heeft Hans daarom de bio streekmarkt opgericht.

 

Hans van BioFriet
Initiatiefnemer Hans haalt zijn aardappelen uit Voorschoten
en bakt de friet in zijn schil.

Streven naar streekproducten
Vienna Beenhakker