Stemwijzers voor de Statenverkiezingen

StemwijzerStemWijzer

De Stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland staat online. Kiezers kunnen zich voor de Statenverkiezingen oriënteren door antwoord te geven op dertig verschillende stellingen. Naast de bekende Stemwijzer kunnen Zuid-Hollandse kiezers ook stemhulp krijgen via Mijnstemhulp.nl. Staatvandeprovincie.nl geeft uitleg over beide wijzers.

Stemwijzer Zuid-Holland

De Stemwijzer van ProDemos geeft geen stemadvies, maar biedt slechts hulp bij het bepalen van je positie binnen het politieke landschap. Nadat je antwoord hebt gegeven op de stellingen, kun je aangeven welke onderwerpen je extra belangrijk vindt. De Stemwijzer vraagt je onder andere naar je mening over de aanleg van de Rijnlandroute en de groei van Rotterdam The Hague Airport. Je antwoorden en voorkeuren worden uiteindelijk verwerkt in een overzicht waarin partijen worden gerangschikt naar de mate van overeenkomende standpunten. Ook is het mogelijk om je eigen standpunten te vergelijken met die van de zestien deelnemende partijen. Naast de versie op de website is de Stemwijzer ook te vinden op Facebook.

Mijnstemhulp.nl Zuid-Holland

Mijnstemhulp.nl maakt het mogelijk om kiezers mee te laten denken over de stellingen. Via dit formulier kun je namelijk een suggestie indienen voor een stelling. Wekelijks worden er enkele stellingen voorgelegd aan de partijen, waarvan de reacties worden opgenomen op de website. “De meeste stemwijzers worden samengesteld in de achterkamers van de provincies, maar op Mijnstemhulp.nl kan iedereen bijdragen aan de stellingen,” meldt Maarten Heijenk, initiatiefnemer van de website. Alle deelnemende partijen krijgen de gelegenheid om te zeggen dat ze het eens of oneens zijn met de ingezonden stellingen, alhoewel de standpunten van een aantal lokale partijen nog ontbreken op de site. “Ook deze partijen hebben een formulier ontvangen en zodra zij hun standpunten kenbaar hebben gemaakt, zullen ook die worden toegevoegd,” laat Heijink desgevraagd weten.

Stemwijzers voor de Statenverkiezingen
Guido Leugering