Hoe word ik Statenlid?
4195169947_7ffc471962_o
(C) David Levitz, Flickr

Stel: je zit op de bank en ineens heb je het: ‘Ik word lid van de Provinciale Staten’! Zoiets gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is dan wel geen Tweede Kamerlidmaatschap, toch is het een verantwoordelijke en belangrijke functie in het openbaar bestuur. Maar zie er maar eens binnen te komen..

De Staten houden zich met allerhande onderwerpen bezig die kiezers aangaan zoals natuur, wegen, en bedrijvigheid. Met op de bank zitten zullen mensen er ook niet komen, maar hoe dan wel? Twee Statenleden werd ter inspiratie gevraagd wat je moet doen om het te worden. Het stappenplan hieronder maakt het iets makkelijker.

1. Word actief bij een politieke partij!

In Nederland hebben we een lijstenstelsel. Zonder een politieke partij die achter je staat zal je dus niet zomaar in het wereldje rollen. VVD-Statenlid Arie-Pieter Noordermeer was al jaren actief binnen de VVD voordat hij werd gevraagd om Statenlid te worden. Noordermeer stelt dat je bereid moet zijn om mee te doen. Het is niet dat je persé raadslid of wethouder moet zijn in een lokale afdeling, maar je moet wel je gezicht laten zien: “Mensen moeten je kennen. Verder is het natuurlijk ook ontzettend belangrijk dat je je thuis voelt in een partij.” SP-Statenlid Lies van Aelst, die op 18-jarige leeftijd plaatsnam in de Staten, stelt: “De SP bestaat uit jonge mensen. Ik voel me erg thuis in deze groep.” Het spreekt natuurlijk voor zich dat het ook ideologisch moet klikken. Van Aelst was al jaren actief binnen de SP voordat ze werd gevraagd  voor de Provinciale Staten, in het bestuur maar ook in demonstraties, bijvoorbeeld tegen het kabinet Balkenende.

2. Val op!

Alleen actief lid zijn van een politieke partij is niet genoeg. Je moet opvallen. Er zijn enkele manieren waarop je dit kan doen. Ten eerste heb je te maken met factoren waar je weinig aan kan doen. Kom je bijvoorbeeld uit het platteland, ben je allochtoon of vrouw, of vertegenwoordig je een bepaalde minderheid, dan kan je achtergrond interessant zijn voor de partij. Je profiel past dan in een diverse en gemêleerde groep, en dat stralen partijen graag uit. Lies van Aelst van de SP was bijvoorbeeld zeer jong toen ze aantrad als Statenlid. Van Aelst is echter vooral opgevallen omdat de partij potentie in haar zag. Ze vindt niet dat leeftijd of geslacht de reden zou moeten zijn dat politici gekozen worden “Ik zou gekozen willen worden omdat ik er goed in ben, en niet omdat ik in een hokje pas.”  Partijen willen echter  niet de indruk geven dat ze er alléén zijn voor de blanke,oude man van boven de 50. Noordermeer: “Het is voor een partij mooi als ze de achtergronden kunnen verdelen. Dat speelt mee.”

Achtergrond en profiel is natuurlijk niet het enige dat er toe doet. Arie-Pieter Noordermeer viel op doordat hij heldere opvattingen had over de provincie binnen de VVD. En Lies van Aelst viel op binnen de partijorganisatie was actief bij demonstraties. Wees dus niet onzichtbaar, maar schrijf, debatteer en profileer er op los. Maar er is meer..

3. Beheers het spel!

Politiek moet je kunnen. Het is niet voor iedereen weggelegd. Noordermeer: “Er zijn meerdere kandidaten met vergelijkbare ambities. Iemand die bijvoorbeeld slecht in het debat is wordt minder interessant.” Verdiep je ook vooral in de provincie. Je moet weten hoe de vork in de steel zit. Wat doet de provincie, en wat voor oplossingen heb ik voor de problemen? “Het is een combinatie van inhoud en debat,” aldus Van Aelst, “maar je zal ook goed stukjes moeten kunnen schrijven.” Noordermeer tipt echter ook een ander belangrijk punt aan: “Lid zijn van de Provinciale Staten kost tijd. Maak dus tijd vrij als je je werk goed wilt doen.”

Over één ding zijn Van Aelst en Noordermeer het roerend eens: het moet je wel aanspreken. Begin niet aan het avontuur als je er eigenlijk geen zin in hebt. Van Aelst: “Een tip zou zijn voor toekomstige Statenleden: neem het serieus, maar doe het met plezier. Ga op werkbezoek, praat met mensen.” Noordermeer: “Je bent toch minimaal 4 jaar Statenlid, dus het is belangrijk dat je het naar je zin hebt.’” Volg deze drie stappen en wellicht zien we je over 4 jaar prominent geplakt op billboards langs de weg. Succes!

Hoe word ik Statenlid?
Frank Zwarthoed