Poenpraatje met Ron Hillebrand (kandidaat-lijsttrekker PvdA)

In Poenpraatje spraken wij Ron Hillebrand, lijsttrekker van de PvdA voor de provinciale verkiezingen van Zuid-Holland. We vroegen hem zijn drie grootste prioriteiten op economisch gebied met ons te delen. De PvdA wil de volgende punten aanpakken.

Ron Hillebrand

1. Meer werkgelegenheid

De huidige provincie kan veel meer doen aan het stimuleren van werkgelegenheid. “De huidige coalitie van de VVD, CDA, D66 en SP heeft veel te veel gevaren op de koers van vier jaar geleden, die werd gekozen voordat de werkloosheid toenam.” PvdA wil meer investeren in nieuwe banen en het stimuleren van nieuwe innovatieve bedrijven die zorgen voor meer werk. “Nederland loopt bijvoorbeeld voorop in technieken om steeds schaarser wordende grondstoffen uit allerlei producten te winnen. Wat zou het mooi zijn als in Rotterdam de waardevolle stoffen uit versleten iPhones uit heel Europa worden gehaald.”

2. Eerlijke werkgelegenheid

PvdA pleit bovendien voor meer eerlijke banen: banen waar de werknemers een vast contract krijgen met goede arbeidsvoorwaarden. “De provincie moet het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld schoonmakers, kantinepersoneel en portiers weer in vaste dienst te nemen.” Niet alleen de provincie moet goede arbeidsvoorwaarden bieden, maar ook alle bedrijven waar de provincie contracten mee sluit. Nu worden er nog te vaak via aanbestedingen buitenlandse bedrijven ingehuurd. Er worden dan tijdelijke werknemers naar Nederland gehaald om onder de Nederlandse CAO-voorwaarden te werken. “We moeten zorgen dat bedrijven weer gaan concurreren op prijzen en niet op slechte arbeidsvoorwaarden.”

Ook wil de PvdA meer betekenen voor arbeidsgehandicapten en lager geschoolden. “De PvdA vindt dat de provincie meer arbeidsplaatsen beschikbaar moet stellen dan in het sociaal akkoord is afgesproken. Dat kan door eenvoudige werkzaamheden niet langer door hoger opgeleid personeel te laten doen. Ook wil de PvdA dat de provincie alleen contracten sluit met bedrijven die voldoende mensen met een arbeidshandicap in dienst nemen.”

3. Niet sparen, maar investeren

Als derde noemt Hillebrand het “onacceptabel hoeveel geld er door de provincie op de bank is gezet”. De afgelopen vier jaar heeft de provincie jaarlijks om en nabij 35 miljoen overgehouden en op de bank gezet. “In een tijd waar we zo diep in de crisis zitten, moeten we dat geld investeren.” PvdA wil dit geld investeren in een versnelde aanleg van natuur: meer gelegenheid om te wandelen, fietsen en recreëren, de overstap op groene energie en het verduurzamen van de land- en tuinbouw.

De eerste investering zal echter in het openbaar vervoer zijn. De partij wil binnen vier jaar tijd het aantal fietsenstallingen bij treinstations aanzienlijk verhogen. Nu pakken mensen eerder de auto, omdat ze hun fiets nergens bij het station kwijt kunnen. “Meer fietsenstallingen moeten voor meer treinreizigers zorgen en de files verkleinen. Ook dat stimuleert de economie”, aldus Ron Hillebrand.

Poenpraatje met Ron Hillebrand (kandidaat-lijsttrekker PvdA)
Vienna Beenhakker