Importerende mkb-bedrijven overvallen door daling van de euro

Midden- en kleinbedrijven (mkb) die afhankelijk zijn van de import zijn overvallen door de daling van de euro. Problematisch is voor hen ook de instabiliteit van de wisselkoers; de euro kan op dagbasis wel tot 2 % fluctueren.

 

3455272493_67903cf4b2_o

© mammal

 

Verschillende mkb-bedrijven geven aan dat de daling voor hen als een verrassing is gekomen, omdat zij gewend waren geraakt aan de constante koers van de euro. Nu de euro instabieler is geworden, wordt het voor importeurs moeilijker om prijzen vast te stellen.

 

Ze kunnen het zich niet veroorloven door erop te vertrouwen dat de wisselkoers stabiel blijft of gunstiger wordt en kiezen ervoor om voor alle zekerheid alles af te dekken. Dit doen zij bijvoorbeeld door de wisselkoers op te nemen in hun offertes. Dit houdt in dat ze een product aanbieden tegen een prijs die berekend is volgens de huidige wisselkoers, maar zich het recht voorbehouden om deze aan te passen bij daling of stijging van de euro.

 

Importerende mkb-bedrijven overvallen door daling van de euro
Ali Şahin