Denk: Het antwoord op de verrechtsing van de politiek

IMG_6749

 

Maandagmiddag om 14:00 lanceerden oud PvdA-leden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hun nieuwe beweging ‘Denk’ in Den Haag. Met hun nieuwe politieke manifest willen ze mensen uit alle hoeken van de multiculturele samenleving aanspreken. 

 

De voormalige fractieleden die in november uit de PvdA zijn gezet vanwege hun kritiek op het integratiebeleid van minister Asscher, besluiten hun eigen plan te trekken met deze nieuwe beweging. Tijdens hun persconferentie hebben ze voornamelijk kritiek op het hokjesdenken van de huidige samenleving. “Laten we elkaar benaderen als mens.”

 

Wederzijdse acceptatie

Zo spreken ze ook niet van integratie, maar wederzijdse acceptatie. Ze willen daarnaast het woord ‘allochtoon’ afschaffen,  Chinees, Arabisch en Turks een keuzevak maken op de basisschool en middelbare school en een racisme-register in het leven roepen. Uitingen van racisme worden hierin geregistreerd, wat het voor de geregistreerde onmogelijk maakt om voor een overheidsorganisatie te werken.

 

Anti-anti-islamitisch

Het idealistische manifest lijkt een tegenhanger te zijn van de rechtse, anti-islamitische politiek van Geert Wilders. Op de vraag of het een moslimpartij is, reageert Kuzu echter afwijzend: “Wij zijn een partij die zich richt op alle Nederlanders, waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen moslims en niet-moslims. Wij denken wel een partij te worden waarbij heel veel moslims zich prettig voelen, maar denken daarbij ook heel veel niet-moslims aan te spreken die het rechtse, gure klimaat zat zijn.”

 

Toekomstbeeld

Wanneer de partij zich verkiesbaar zal stellen is nog niet duidelijk. “Wij hopen op de landelijke verkiezingen van 2017, maar denken dit niet te halen.” Met de aankomende Provinciale Statenverkiezingen zult u ze dan nog niet op de lijst kunnen aanvinken. Desondanks sluiten ze deelname in de toekomst niet uit.

 

 

Denk: Het antwoord op de verrechtsing van de politiek
Kelly Batist