Poenpraatje met Floor Vermeulen (kandidaat-lijsttrekker VVD)

In Poenpraatje spraken wij vandaag Floor Vermeulen, kandidaat-lijsttrekker van de VVD voor de provinciale verkiezingen van Zuid-Holland. We vroegen hem zijn drie grootste prioriteiten op economisch gebied met ons te delen. De VVD wil de volgende punten aanpakken.

“Als je in de trein rijdt, dan weet je dat er in de spits niemand meer bij kan. Dat wil niet zeggen dat je niet moet investeren in OV, maar dat zal niet betekenen dat iedereen opeens uit de auto zal stappen. Dat zal betekenen dat mensen eindelijk eens een keer kunnen zitten in de spits.”

“[…] Gemeenteraden zijn ook niet gek, dus daar hoef je als provincie niet nog eens een keer dunnetjes over heen te gaan.”

Floor Vermeulen (VVD)

1. Investeren in wegen

“Wij vinden het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in wegen. Bouwend Nederland zegt dat ook voor de bouwsector, die ook door willen gaan met aanleggen van waar zij goed in zijn: bouwen. Dat doen we bijvoorbeeld ook door de aanleg van de RijnlandRoute. Dat is ook een enorm project onder Leiden. Een aantal partijen is daar tegen. Wij willen dat wel doen. Dat is ook een goede impuls voor de economie. Door dat te doen zorgen we er ook voor dat, nu de economie weer op gang komt, we niet op de file komen te staan met elkaar. En we moeten ook het openbaar vervoer goed regelen, ook een belangrijk punt. Dit zijn belangrijke taken voor de provincie. Heel veel partijen willen helemaal niet investeren in wegen. Als je partijprogramma van de PVDA doorleest, zie je dat die niet voor de RijnlandRoute zijn. Nou, als je in de trein rijdt, dan weet je dat er in de spits niemand meer bij kan. Dat wil niet zeggen dat je niet moet investeren in OV, maar dat zal niet betekenen dat iedereen opeens uit de auto zal stappen. Dat zal betekenen dat mensen eindelijk eens een keer kunnen zitten in de spits. Dus ja, je moet niet het een doen en het ander laten.”

2. Verlagen van de belastingen

“Daarnaast willen we zorgen dat de belastingen omlaag gaan. We hebben natuurlijk een lastige financiële periode achter de rug. Maar de provinciale belastingen Zuid-Holland zijn nog steeds veel te hoog, de hoogste van heel Nederland. Nou, als je dat vergelijkt met andere provincies met ongeveer evenveel inwoners, dan is dat gewoon niet in verhouding. Dus dat kan echt minder. Wij hebben ook plannen om dat te realiseren, en dat zijn eigenlijk de belangrijkste manieren waarop je de economie kunt stimuleren omdat de mensen uiteindelijk natuurlijk zelf geld gaan uitgeven en zelf het werk moeten gaan krijgen. En ondernemers moeten banen creëren (mensen aannemen), dat gaat de overheid niet doen.”

3. Ruimte geven aan ondernemers

“Ook vinden we het belangrijk dat gemeenten en bedrijven zelf kunnen bepalen waar zij bouwen en waar niet. De afgelopen jaren is de provincie daar wat soepeler in geworden, mede door onze inzet. Maar in het verleden was de provincie heel streng en mocht de gemeente eigenlijk alleen maar daar bouwen waar de provincie toestemming aan gaf. Daarbij zijn ook heel veel initiatieven gewoon gesneuveld. Een grote winkelketen uit Frankrijk, Decathlon, die wil zich bij Den Haag vestigen, nou dat zal zo’n 150 banen opleveren. Bijna alle partijen zijn tegen. D66 is tegen, CDA is tegen, PVDA is tegen, GroenLinks is tegen, SP is tegen, ChristenUnie is tegen, SGP is tegen. Dus eigenlijk kom je dan tot de conclusie dat alleen de VVD staat voor het verhaal van ondernemers. Overigens is het wel zo dat de ondernemers in de binnenstad van Den Haag allemaal heel graag dat bedrijf zagen komen, is ook goed voor de binnenstad in Den Haag. Er wordt dan gezegd: ‘lokale ondernemers zitten helemaal niet op die concurrentie te wachten’. Maar dat is niet waar. Het maakt geen concurrentie, maar het is gewoon extra werkgelegenheid in de binnenstad. Ondernemers moeten dus de ruimte krijgen om zelf te bepalen of ze hun bedrijf willen uitbreiden. En niet dat de provincie zegt dat zoiets niet mag. Er zijn heel veel partijen die daar toch op tegen zijn, die willen daar controle op blijven oefenen. Maar wij denken dat gemeenten en ondernemers dat heel goed samen kunnen, want gemeenteraden zijn ook niet gek, dus daar hoef je als provincie niet nog eens een keer dunnetjes over heen te gaan.”

Poenpraatje met Floor Vermeulen (kandidaat-lijsttrekker VVD)
Dounia Tourabi