Politici zien stemopkomst jongeren rooskleurig in

Een hogere opkomst van jongeren tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, dat is wat vele politici voor ogen hebben. Statenleden aan het woord over hun verwachtingen van het stemgedrag van jongeren.

Stemopkomst jongeren Provinciale Statenverkiezingen 2011

Voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 was de algehele stemopkomst 55,9%, waarbij ongeveer de helft van de stemgerechtigde jongeren haar stem uit bracht. Zo bleek uit de cijfers van Synovate die in opdracht van NOS de verkiezingsuitslag van 2 maart 2011 in kaart bracht. Ter vergelijking, van de vijftigplussers en met name de vijfenzestigplussers, die de stemplicht nog hebben meegemaakt, stemden respectievelijk 64 procent en 80 procent.

Verwachtingen politici stemopkomst jongeren Provinciale Statenverkiezingen

Voor 2015 spreken Zuid-Hollandse politici hun hoop uit voor een hogere stemopkomst, in het algemeen maar zeker ook onder de jongere generaties. Zo verwacht SP Statenlid Jerry Snellink een noemenswaardige algehele stemopkomst tussen de 60% en 70%, wat zou betekenen dat minimaal 4,1% meer mensen hun stem zouden laten gelden.

Wat de stemopkomst onder jongeren betreft spreekt het merendeel van de (kandidaat) Statenleden hoop uit voor een opkomst van meer dan 50%. Statenleden Paul Breitbarth (D66) en Karla van Vliegen (PvdD) zijn ruim tevreden als de helft van de 18 tot 25 jarige Nederlandse burgers naar de stembus gaan. Collega-Statenleden Marischa Kip (CDA) en Henk van Dieren (SGP) zetten zelfs in op een hogere stemopkomst dan in 2011 en hopen  op een landelijke stemopkomst van meer dan 55%.

De hoop en verwachting voor een hogere stemopkomst gaat volgens de Statenleden samen met het politieke klimaat en het feit dat er veel op het spel staat met het oog op de Eerste Kamer.

Politici zien stemopkomst jongeren rooskleurig in
Joyce Nafzger