Hoe #lijsttrekkers zich profileren op Twitter

Twitter is niet meer weg te denken uit het huidige digitale tijdperk. Ook veel politici zijn te vinden op Twitter. Met de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht kan Twitter een handig medium zijn om campagne te voeren. Hoe zit dit met de politici in Zuid-Holland? De lijsttrekkers van de partijen CDA, VVD, D66, PvdA, SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50Plus en SGP zijn onder de loep genomen. Maken zij gebruik van Twitter en zo ja, waar tweeten zij dan over? De staatvandeprovincie.nl maakte een analyse.

#Volgers versus #Volgend

Uiteraard verschillen de twitteraccounts onderling. Niet elke lijsttrekker heeft een groot aantal volgers of volgt zelf veel mensen. Floor Vermeulen van PVV Zuid-Holland staat ruim bovenaan, met 2.219 volgers en 2.440 mensen die hij zelf volgt. Ook Geertjan Wenneker (D66), Servaas Stoop (SP) en Chris Schaapman (ChristenUnie) mogen zichzelf tot de top van populaire Zuid-Hollandse lijsttrekkers op Twitter benoemen. Stoop en Schaapman volgen zelf slechts een bescheiden aantal mensen.
Tabel twitteranalyse
Ondanks de verschillen die in de bovenstaande tabel te zien zijn, zijn de lijsttrekkers, afgezien van Henk de Vree en John Struijlaard, allemaal actief in de periode van 21 januari tot 4 februari.

#Tweets

De meest enthousiaste twitteraars zijn Bart Vermeulen van de SP en Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren. Zij (re)tweeten meerdere keren per dag. Dit in tegenstelling tot Henk de Vree van PVV, met twee tweets in totaal, en John Struijlaard van 50Plus, die de afgelopen twee weken geen enkel eigen bericht verstuurde. Voor de overige lijsttrekkers geldt dat ze voornamelijk retweeten. Zo plaatste Servaas Stoop van de SGP twaalf tweets op zijn pagina en twintig retweets. Floor Vermeulen van de VVD was vooral actief met retweeten, vaak drie tot vier keer per dag, terwijl hij amper zelf berichten schreef.

#Persoonlijk versus #Politiek

In het algemeen gaan de meeste tweets over politieke zaken. Er wordt weinig getweet over persoonlijke zaken. Adri Bom-Lemstra combineert politiek en persoonlijk:

CDA Adri Bom-Lemstra dochter zoon

De politieke tweets hebben vaak te maken met standpunten van de lijsttrekkers. Deze zijn meer persoonlijk van aard en zijn gericht op bredere maatschappelijke thema’s. Het gaat hen om onderwerpen die niet per se te maken hebben met een campagne, maar met hun persoonlijke interesses. Carla van Vieten van Partij voor de Dieren houdt zich bijvoorbeeld veel bezig met politieke en maatschappelijke zaken die betrekking hebben tot natuur en dierenleed.

pvdd tweet

Al komt het minder vaak voor, de lijsttrekkers tweeten zo nu en dan ook geheel persoonlijke berichten. Zoals Bart Vermeulen, die als leraar aardrijkskunde deze publicatie bewonderde:

SP Bart Vermeulen 1

Of Henk de Vree, die herinneringen ophaalt:

henkdevreepersoonlijk

Daarnaast komen er enkele tweets over het winterse weer voorbij, of het openbaar vervoer.

#Campagne

Er is niet altijd een directe link met de Provinciale Verkiezingscampagne. Dit kan uiteraard te maken hebben met het feit dat de campagnes nog in de beginfase staan. Toch is het opvallend dat er bijna geen aankondigingen te vinden zijn. Maar een klein aantal van de twitteraars laat zich uit over de eerste activiteiten rondom de verkiezingscampagne.

Ron Hillebrand van de PvdA is een voorbeeld van deze kleine groep. Zijn tweets zijn vooral gericht op zijn persoonlijke activiteiten met betrekking tot de campagne en hierdoor laat hij zien zeer betrokken te zijn bij de PvdA. Al zijn deze activiteiten nog minimaal, hij weet ze toch expliciet naar voren te brengen, bijvoorbeeld door driemaal te tweeten en retweeten over een bezoek aan de bewoners van Crooswijk – eenmaal een eigen tweet, eenmaal een retweet en eenmaal een gelinkte Facebookpagina. Een tactiek die zijn medelijsttrekkers niet toepassen.

Hillebrand promo
Hillebrand promo 2

Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren promoot zichzelf eveneens in haar berichten, door bijvoorbeeld te wijzen naar een kritische bijdrage:

pvdd tweet 2

#PS2015

De hashtag #PS2015 wordt nog nauwelijks gebruikt. Een paar politici hebben deze hashtag wel in hun Twitterbio, zoals Chris Schaapman van de ChristenUnie. Geertjan Wenneker van D66 tweet zelf niets met de tag, maar retweet wel D66 Zuid-Holland en artikelen met #PS2015.

Ook Huri Sahin van Groenlinks en Floor Vermeulen van de VVD hebben een enkele tweet in hun lijst staan met deze hashtag. Maar als men de lijsttrekkers via #PS2015 zelf probeert te vinden, komt er nog aardig wat scrollen aan te pas.

Hoe #lijsttrekkers zich profileren op Twitter
Ester Zoomer