“We zijn niet voor niets verhuisd”

Zuid-Holland kent de meeste probleemwijken van Nederland.* Wellicht is het raadzaam om het probleem provincaal op te lossen in plaats van gemeentelijk. De vraag is alleen hoe urgent de problematiek is. Want hoe onveilig voelen de inwoners zich eigenlijk? Een serie.

Deel 2: Pendrecht in Rotterdam

Het is niet druk in de gladde straten van het winkelcentrum van Pendrecht. In de bakkerij aan de Slinge heeft medewerkster Nicole (27) daarom wel tijd voor een praatje. “Ik heb tot mijn twaalfde in de wijk gewoond, maar wij zijn niet voor niets verhuisd. En in de winter gaan wij hier om vier uur al dicht, zodat we niet in het donker naar huis hoeven. Dat zegt denk ik wel genoeg.” Terwijl Nicole verder gaat met het vullen van puddingbroodjes, voegt ze eraan toe: “Je moet eens met Rob praten, die kan vast meer vertellen.”

pendrecht winkelcentrum

Rob (62) zit aan één van de tafeltjes in de bakkerij aan zijn derde kopje koffie. Hij woont sinds zeven jaar noodgedwongen in de wijk, maar wil liever terug naar Goes. “Pendrecht is een wijk van moord en overval”, opent hij het gesprek zonder aarzelen. “De leus ‘Pendrecht is goed bezig!’ is echt niet waar.” Als een andere klant even later een boodschappentas tevoorschijn haalt met daarop precies die leus, moet Rob lachen: “Het is maar goed dat ze mij die tas nooit gegeven hebben.” Rob vindt dat er veel te weinig agenten te zien zijn in de straten van Pendrecht. “Mensen durven hier hun geld niet in huis te houden, want dat wordt toch gestolen. Ik durf hier ’s nachts ook niet over straat te gaan. Zelfs de wijkagent durft zijn auto niet uit te komen.” Rob doet actief zijn best om de problemen in de wijk aan te kaarten, maar hij denkt niet dat het zal helpen. Volgens hem is Pendrecht altijd al een probleemwijk geweest: “Mijn moeder woonde hier ook vroeger, en toen gooiden ze al granaten door je brievenbus naar binnen.”

pendrecht is goed bezig

Ook Can (16) twijfelt er geen moment over: “Het is hier echt wel een gevaarlijke wijk.” Volgens de Turkse jongen is het niet verstandig om in het donker de straat op te gaan. “Hier op de Slinge hangen tenminste nog camera’s, maar in de straten erachter ben je ’s avonds echt niet veilig.” Toch voelt hij zich in Pendrecht op zijn gemak. “We zijn hier nou eenmaal opgegroeid.”

Even verderop in de wijk zit buurtvereniging Turks Huis, waar regelmatig workshops en evenementen georganiseerd worden voor iedereen uit de wijk. Trots laat voorzitter Sedat (65) de inrichting van het noodgebouw zien. “Bij ons komt iedereen langs: van jong tot oud en van alle nationaliteiten. Iedereen gaat gezellig met elkaar om.” De buurtvereniging vierde onlangs haar twintigjarig bestaan. “In die jaren is er drie of vier keer ingebroken, dus dat valt wel mee”, vertelt Sedat. “We hebben ook nooit problemen met onze buren, iedereen is aardig. Het is een criminele wijk, maar ik weet niet hoe dat komt. De laatste tijd is het wel rustiger geworden.”

turks huis pendrecht

Net buiten de supermarkt op Plein 1953 loopt Erna (74), met haar rollator vol boodschappen: “Ik moet altijd een half uur door de wijk lopen om naar de supermarkt te gaan, en dat gaat prima hoor.” Erna heeft geen last van andere wijkbewoners, behalve als ze soms ’s avonds laat voor haar huis staan te schreeuwen. “Maar dan roep ik gewoon dat ze weg moeten wezen.” Wel houdt Erna ’s avonds de deur goed op slot. Alleen voor de apotheek doet ze open, want die komen haar medicijnen brengen. “Dan vraag ik door de brievenbus wie het is en gluur ik uit het raam of ik het busje van de apotheek zie staan.” Volgens Erna gaat het er in Pendrecht niet anders aan toe dan in andere wijken. Ze denkt ook niet dat allochtonen de schuld moeten krijgen van de slechte naam van de wijk: “Ik heb liever een Marokkaanse of Turkse thuiszorghulp dan een Nederlandse, want die helpen veel beter. Dat ze een sjaaltje om hun hoofd willen, moeten ze zelf weten.”

*Op basis van de lijst probleemwijken opgesteld door voormalig minister Ella Vogelaar.

“We zijn niet voor niets verhuisd”
Fenna Blaas