“Extra cameratoezicht is overbodig”
Bron: Flickr Alfenaar
Bron: Flickr Alfenaar

Om de veiligheid in het openbaar vervoer te vergroten pleiten de PVV, VVD en het CDA van Zuid-Holland voor meer cameratoezicht. “Overbodig”, zo stelt woordvoerder van vervoersmaatschappij Connexxion Hendri Beltman.

 

 

 

 

In alle Connexxion-bussen hangen op het moment al minstens één of twee camera’s. Dit is voldoende om de hele bus in de gaten te houden. Buiten de bussen worden de mensen niet gefilmd. Beltman: “Wij gaan uitsluitend over de camera’s in de bussen. De verantwoordelijkheid van camera’s bij bijvoorbeeld de bushokjes ligt bij de wegbeheerder.” Wanneer er incidenten zijn wordt er volgens de woordvoerder altijd snel en adequaat gehandeld. Zodra er een incident heeft plaatsgevonden worden de beelden veilig gesteld en direct opgestuurd naar een Connexxion-vestiging waar deze door de politie kunnen worden bekeken.

 

Volgens Beltman zijn er tegenwoordig naast cameratoezicht al andere methoden aanwezig in de bussen die veel effectiever zijn. Zo is er de zogenoemde noodknop. Wanneer buschauffeurs deze knop indrukken komen zij direct in contact te staan met een centrale in Utrecht. Deze centrale kan, wanneer er een heftige discussie plaatsvindt, live meeluisteren met de buschauffeur. Ook kan deze centrale direct de politie op de hoogte brengen waardoor zij binnen no time ter plaatse kunnen zijn om in te grijpen. Volgens Beltman kunnen “de partijen, om het veiligheidsgevoel van de reiziger te vergroten, beter naar alternatieve methoden op zoek gaan”.

“Extra cameratoezicht is overbodig”
Roy Schutte