Meer controle geen garantie betere verkeersveiligheid

FlitspaalEen verdubbeling van het aantal trajectcontroles is niet voldoende om het aantal verkeersdoden drastisch te doen afnemen. Dat zegt Jeroen Disco, hoofd van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland, in reactie op het advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Meer flitspalen dragen bij aan een verbetering van de verkeersveiligheid, maar een bredere focus is noodzakelijk. “De nadruk moet liggen op een combinatie van educatie, voorlichting en handhaving.” Disco denkt dat een verdubbeling van de controles bovendien leidt tot veel onbegrip bij weggebruikers.

Het SWOV verwacht dat meer controles het aantal verkeersdoden in de komende vijf jaar kunnen terugdringen tot maximaal vijfhonderd. Disco praat daarentegen liever niet over cijfers. Elke dode is er immers één te veel. “Hoe goed het streven van vijfhonderd ook is, je accepteert nog steeds dat er een paar vanavond niet thuiskomen.”

Verkeersveiligheid is binnen Zuid-Holland een belangrijk thema in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Een onderzoek van de ANWB uit 2014 toont aan dat liefst 56% van de provinciale wegen als onveilig wordt beoordeeld.

Meer controle geen garantie betere verkeersveiligheid
Ivo Terpstra