De gevolgen van de A13/A16 voor het Lage Bergse Bos

 

 

De geplande snelweg A13/A16 zal onder andere door het Lage Bergse Bos komen te liggen, een recreatiegebied in de gemeente Lansingerland. Om de bouw van de landtunnel door het gebied mogelijk te maken zal het moeten worden heringericht. Daarbij gaat het niet alleen om natuur, maar ook om recreatievoorzieningen. Wat zijn de lange termijn gevolgen van de aanleg van de weg voor het Lage Bergse Bos?

 

Lage Bergse Bos

 

 

 

 

 

Foto: evanstra

 

 

 

Gevolgen voor de natuur

Om ruimte te maken zal een deel van het bos, de beplanting en de eilandjes moeten verdwijnen. Daarnaast zal het gebied door de weg in stukken worden verdeeld waardoor bepaalde leefgebieden uiteen zullen vallen. Momenteel is er een aantal vijvers in het bos. Een deel daarvan zal worden verkleind, een ander deel gedempt. Daarna zal ook de waterkwaliteit achteruit gaan. Deze is momenteel al niet zo goed vanwege zoute grondwaterstromen vanuit de omgeving naar het lager gelegen bos en de aanleg van de A13/A16 zal de situatie waarschijnlijk verergeren.

 

Gevolgen voor de recreatiemogelijkheden

In het Lage Bergse Bos is genoeg te beleven op recreatiegebied; er zijn onder andere speelweides, barbecuevelden, ligweides, een manege, een leestuin en diverse restaurants. De komst van de snelweg zal ten koste gaan van een deel van deze recreatiemogelijkheden. De manege zal moeten worden verplaatst, de leestuin en een deel van de weides en barbecuevelden zullen verdwijnen. De snelweg zal ook wandel-, fiets- en ruiterroutes doorsnijden, wat betekent dat er wegversperringen komen. Dit kan ritjes en wandelingen minder prettig maken.

Tot 16 mei 2014 kon via de site van Rijkswaterstaat worden gereageerd op de plannen. Zowel clubs als individuen lieten van zich horen. Zo pleit Mountainbike-club Dirty Hill voor ‘een extra mountainbikecircuit dat aansluiting heeft op de al bestaande route.’ Een andere bezoeker vindt dat met name het belang van de natuur voorop moet staan bij de herinrichting :‘Het bos is nu een rommeltje’. Niet alle reacties zijn zo gemoedelijk. Een bezoeker: ‘Diep diep triest dat deze weg er komt!!!! Er is al zo weinig groen en rust in dit gebied,schande !!!!’
 

De gevolgen van de A13/A16 voor het Lage Bergse Bos
Myrthe de Vries