Scholen extra gestimuleerd om verkeersveiligheid te verbeteren

Cambridge_CMS_Bicycle_Racks

Middelbare scholen in de provincie Zuid-Holland worden gestimuleerd om zich nog meer bezig te houden met verkeersveiligheid. Vorige week werd bekend gemaakt dat TotallyTraffic acht nieuwe ambassadeurs heeft aangesteld. In een gezamenlijk opgestelde brief attendeerden zij scholen op het feit dat er nog steeds veel aandacht moet zijn voor verkeersveiligheid. Navraag bij scholen in de provincie leert dat veel onderwijsinstellingen niet bekend zijn met het programma, en dat veel scholen ook geen verkeerscoördinator hebben.

Theo de Vries, hoofd Facilitaire Zaken bij het Farel College te Ridderkerk, gaat over veiligheid binnen zijn school en dus ook over verkeersveiligheid. Het Farel College behoort tot één van de Zuid-Hollandse scholen die geen actieve samenwerking heeft met TotallyTraffic. Dit betekent echter niet dat er binnen de school niks wordt gedaan: “Samen met de Gemeente Ridderkerk is er hier de afgelopen jaren veel gedaan aan de infrastructuur. Dit heeft de veiligheid rondom school sterk bevordert. Daarnaast hebben wij vanaf de herfst altijd een actie waarbij wij leerlingen erop wijzen dat zij zich herkenbaar moeten maken wanneer het buiten donker is.”

Farel

Het Farel College is niet bekend met TotallyTraffic. De Vries heeft daar zelf een verklaring voor: “Het kan zijn dat de directie er verder niks mee heeft gedaan, en dat het daarom niet op mijn bureau terecht is gekomen. Ikzelf krijg ook elke week een dikke stapel papierwerk binnen, het is dan onmogelijk om elke folder en brief door te nemen.” Het Dalton College in Barendrecht heeft wel een brief binnengekregen, maar wist op het moment van schrijven nog niet of het er wat mee ging doen: “Ik heb het laatst voorbij zien komen, dat wel. Of we er wat mee gaan doen? Dat is lastig te zeggen, want wij hebben hier op school niet echt iemand die over verkeersveiligheid gaat.”

Een school die wel over een verkeerscoördinator beschikt, en vorig jaar de TotallyTraffic Award won, is het Driestar College in Gouda. Zij werken al sinds 2010 samen met de ROV-ZH en zetten, in tegenstelling tot veel andere scholen, eigen docenten in om met name in de brugklassen lessen te geven over verkeersveiligheid. Naast dit criterium is het volgens het ROV-ZH ook belangrijk dat er veel wordt gelet op de infrastructuur rondom school en de technische staat van fietsen. Mede hierdoor viel het Driestar College in de prijzen. Dat laatste vindt het Farel College overdreven: “We gaan geen politie-agentje spelen, die verantwoordelijkheid ligt toch vooral bij de ouders en de leerlingen zelf. Wij gaan niet fietsen eruit pikken waarvan we denken ‘die komt daarmee niet thuis’.”

Het TotallyTraffic-programma, dat in Zuid-Holland wordt uitgevoerd door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH), wordt momenteel op slechts 33% van de Zuid-Hollandse scholen uitgevoerd. De vraag is hoe de ROV-ZH ervoor gaat zorgen dat de overige 66% van de Zuid-Hollandse scholen actief mee gaat werken om de verkeersveiligheid, samen met de provincie, te verbeteren. Ada Aalbrecht, beleidsmedewerker van het ROV-ZH, geeft aan dat dit vooral ook afhangt van de inzet van de gemeenten binnen de provincie: “Wij sturen zelf twee keer per jaar een folder en een nieuwsbrief om alle scholen in de provincie hierop te attenderen. Zij kunnen vervolgens naar ons toekomen voor lespakketten en assistentie. Maar wij gaan niet zelf actief langs bij scholen die niet bekend zijn met TotallyTraffic. Dit moet vanuit de gemeenten komen, en zodra zij contact met ons opnemen, kunnen wij in actie komen.”

Foto 1: “Cambridge CMS Bicycle Racks” by Christian Mercat – Own work. Licensed under GFDL via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cambridge_CMS_Bicycle_Racks.jpg#mediaviewer/File:Cambridge_CMS_Bicycle_Racks.jpg
Foto 2: Farel College

Scholen extra gestimuleerd om verkeersveiligheid te verbeteren