Duijvestijn tomaten: absoluut geen wasserbombe

Duijvestijn
Linksonder: Ted Duijvestijn
Donderdag 5 februari kreeg Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker de titel ‘Beste tomatenkweker van de wereld’, waarmee zij de titel overnam van het Canadese Windset Farms. Op het internationale Tomato Inspiration Event in Berlijn mocht zij de prijs in ontvangst nemen.

Al bijna 26 jaar is Duijvestijn bezig met het innoveren van de tomatenkwekerij. Momenteel worden er in Pijnacker Engelse, Nederlandse ronde-, losse-, tros- en pruimtomaten voor de Engelse, Nederlandse en Scandinavischemarkt gekweekt. Tevens kweekt het bedrijf dit jaar een nieuw type tomaat, namelijk de Silky Pink cocktailtomaat. Deze tomaat is overgewaaid uit Azië: “Zoete tomaten zijn erg populair in Azië. Onze pink Silky Pinkcocktailtomaat heeft een typerende roze kleur, zoete smaak en een zachte bite.”

Vijftig procent van hun tomaten belandt in de retail- en verwerkingsindustrie, maar daarnaast gebruiken ze hun eigen tomaten ook voor convenienceproducten. Deze producten zijn klaar voor gebruik in de keuken. Duijvestijn: “Een voorbeeld hiervan zijn de ovengedroogde tomaten. Deze produceren ze door middel van aardwarmte. Eerst pompen we van twee kilometer diep water op en met die warmte verwarmen we de oven. Daar worden de tomaten vervolgens in gedroogd.”

Van aardgas naar aardwarmte
Aardwarmte is het nieuwe aardgas en het bedrijf zit dan ook midden in een transitie. “Ons bedrijf kijkt heel erg waar kansen liggen en wat er in de huidige maatschappij wordt verwacht van tuinbouw en bijbehorende producten. We vragen ons af wat het beeld over vijf of tien jaar is en wat we met ons bedrijf kunnen doen om daar op in te spelen.” Het afstappen van aardgas is daarbij een belangrijke factor.

Duijvestijn Tomaten heeft in de afgelopen  vijf jaar haar CO2-uitstoot terug weten te dringen met 95% dankzij het gebruik van aardwarmte en restwarmte. Van de veertien en een halve hectare grond, wordt één hectare verwarmd met behulp van restwarmte, die al eerder gebruikt is voor de rest van de kassen. “Momenteel wordt onderzocht hoe dit concept uitgebreid kan worden, zodat er meer kassen met behulp van restwarmte verwarmd kunnen worden en de restwarmte vaker gerecycled kan worden”, legt Duijvestijn uit. “Bovendien onderzoeken we de mogelijkheid om een windmolenpark langs de N470 laten aan te leggen, om onszelf te kunnen voorzien van elektriciteit. Natuurlijk stuit je dan op verzet van omwonenden, maar groene stroom is essentieel. Zeker met de technologie van tegenwoordig.”

De toekomst
In de toekomst wil het bedrijf zo zuinig en circulair mogelijk worden. Dit systeem is op het maximale hergebruik van afvalstoffen en energiegebruik gericht om de afvalstroom terug te dringen. Wat doet Duijvestijn hieraan? “Na het tomatenseizoen worden de vezels uit de resten van de tomatenplant vermalen. Van ons afval wordt compost gemaakt, wat men weer kan uitstrooien over de tuintjes, maar we kunnen er ook papier van maken. Zo verpakken we momenteel onze tomaten in kartonnen dozen die uit onze eigen compost is gemaakt. Alles wat je over hebt, moet een nieuwe bestemming krijgen.” Daarnaast is het bedrijf bezig met een onderzoek naar zogenaamde bioverpakkingen, zodat de plastic consumentenverpakking vervangen kan worden door afbreekbaar materiaal.

Duijvestijn en de provincie
Momenteel ontvangt Duijvestijn Tomaten geen subsidie van de provincie Zuid-Holland, maar wordt er wel nauw samengewerkt op het gebied van duurzame oplossingen. “De provincie is op dat gebied altijd bereid tot samenwerking, echter zijn daar wel een heleboel voorwaarden aan verbonden. Er wordt zorgvuldig gekeken of dit soort voorwaarden ook voordelig zijn voor het bedrijf.” Communicatie blijft erg belangrijk, omdat een duurzame samenleving het eigen bedrijf overstijgt. Zo spreekt Duijvestijn vaak met beleidsmedewerkers van de provincie, om ideeën en wensen over innovatie en duurzaamheid uit te wisselen. “We kunnen zeker van elkaar leren, zolang de provincie maar in gesprek blijft gaan met de ondernemer. Laagdrempelig contact is erg belangrijk en informele manieren van samenkomen zijn een mooi instrument voor betere samenwerking. Zo zijn we nu bezig met de warmterotonde. De gemeente Rotterdam heeft dankzij de industrie ontzettend veel warmte over waar geen bestemming voor is. De vraag die dus op dit moment in de provincie speelt is: hoe krijgen we die overtollige warmte van Rotterdam naar de glastuinbouw?” De eerste stappen richting de warmterotonde werden in 2014 gezet; deze verbinding moet warmte van de Rotterdamse industrie naar kassen en huishoudens brengen. Duijvestijn: “Door het gebruik van restwarmte kunnen we de CO2-uitstoot nog verder terugdringen.”

De prijs die Duijvestijn Tomaten ontving voor hun innovatie en zuinigheid? “Eer en een beeldje.” lacht de Duijvestijn-broer. “De waarde van deze prijs is de motivatie om door te gaan met innoveren. En dat is niet in geld uit te drukken.”

Duijvestijn tomaten: absoluut geen wasserbombe
Esha Metiary