Toekomstig Leidschendam-Voorburg ook aantrekkelijk in avond

De monumenten in het sluisgebied van Leidschendam-Voorburg moeten worden verlicht. Dat heeft de gedeputeerden toegezegd aan de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Het doel is om meer toerisme aan te trekken en de economie van Leidschendam een impuls te geven.

Aanvankelijk wilde de Dorpskerk, zoals voor de renovatie, in de schijnwerpers komen te staan. De gemeente Leidschendam-Voorburg had hier geen oren naar. Wim Schoevers en Teun Glasbergen, leden van Ondernemersvereniging Leidschendam Centrum, kwamen hierdoor met een idee. “Waarom niet meerdere monumenten, zoals de Sluiswachterhuis en Oude Melkhandel, verlichten?”, aldus Schoevers.

VVD-Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn reageerde enthousiast op dit plan. “De cultuurhistorische hoofdstructuur, in het bijzonder de structuur van de trekvaarten van Zuid-Holland is nu onderbelicht. Dat is jammer, daar moet wat aan veranderd worden.” Het idee van de ondernemers sloot hier goed bij aan. “Door het verlichten van de omgeving van het Sluisje wordt Leidschendam-Voorburg een toeristische attractie. Mensen kunnen ‘s avonds een nachtvaart maken, terrasbezoekers blijven langer zitten en ondernemers zullen hierdoor meer verdienen.”

Naar aanleiding van dit plan is de provincie een pilot gestart om te bekijken welke monumenten er worden verlicht. Ook zal zij analyseren op welke wijze deze verlicht kunnen worden. “We willen geen vulgaire rode en blauwe kleuren, maar proberen Leidschendam-Voorburg een huiselijk tintje te geven”, aldus Van Dobben de Bruijn.

Eind april verschijnt het rapport van dit onderzoek. Dan wordt duidelijk wat voor prijskaartje er aan dit plan verbonden zit. Als deze pilot aanslaat, zal er ook meer verlichting komen rondom de Schie, Vliet en Haarlemmertrekvaart.

Toekomstig Leidschendam-Voorburg ook aantrekkelijk in avond
Malou Stoop