Veiligheid volgens… Michel van Loon

Michel van Loon, Huismeester en portier van de Universiteit Leiden

Veiligheid is een rekbaar begrip. Het is niet eenduidig te definiëren. In deze dagelijkse rubriek komen mensen uit verschillende werkvelden aan het woord over hun interpretatie van veiligheid. Vandaag is dat Michel van Loon, huismeester en portier van de Universiteit Leiden.

 

“Veiligheid is voor ons preventief en repressief optreden. Wij ondernemen actie, voorkomen onveilige situaties en zorgen er zo voor dat de veiligheid gewaarborgd blijft. Eigenlijk zorgen wij constant voor de veiligheid van de ander. Op het moment dat wij constateren dat er iets niet in de haak is, proberen we dat weg te nemen zodat de ander weer veilig is. Beveiligen is wel heel iets anders dan bewaken. Wij worden niet de hele dag op een stoel gezet met de opdracht om spullen in de gaten te houden, zodat ze niet gestolen worden.

Een stukje veiligheid komt voor ons bijvoorbeeld kijken als er brand uitbreekt. Wij moeten er dan voor zorgen dat de hele BHV organisatie op touw wordt gezet. Iedereen moet op zo’n moment ingelicht worden: wat is er aan de hand, zijn er slachtoffers? Wij proberen natuurlijk ook ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk veilig buiten is. Een ander stukje veiligheid is dat wij ervoor zorgen dat er geen mensen in de panden zijn die er niets te zoeken hebben of die kwade bedoelingen hebben. Een bezoeker, student, medewerker of docent, die mogen de panden betreden. Wij mogen vragen naar een bewijs daarvan en als ze die niet hebben, kunnen wij ze drie keer sommeren het pand te verlaten. Als ze dan nog niet gaan, bellen wij de politie. Want we moeten natuurlijk ook aan onze eigen veiligheid denken.”

Veiligheid volgens… Michel van Loon
Fenna Blaas