Kennisas economisch paradepaardje van de provincie

Maar liefst 22 procent van de Nederlandse economie wordt in Zuid-Holland verdiend. Zuid-Holland heeft dit te danken aan de hoge concentratie aan bedrijvigheid in zowel de havens als de tuinbouw. Maar ook de kennis uit deze regio doet een flinke duit in het financiële zakje.

De provincie Zuid-Holland heeft drie economische pijlers: de Mainport (het havenindustrieel complex), de Greenports (tuinbouw) en de Kennisas. Tot de laatste pijler behoren locaties waar kennisintensieve bedrijvigheid plaatsvindt. De as loopt langs Rotterdam, Delft, Leiden en Den Haag. Kennis en innovatieve ideeën die hier geproduceerd zijn waardevol voor de innovatie van de Mainport en Greenports. De belangrijkste locaties binnen de Kennisas zijn het Leiden Bio Science Park en het Technologisch Innovatie Complex te Delft. Deze campussen zijn toonaangevend op het terrein van life sciences, de industriële en medische biotechnologie en high tech ontwikkelingen.

Om landelijk en Europees te blijven meetellen, is ontwikkeling van de Kennisas noodzakelijk, vindt de provincie. Een goed ontwikkelde Kennisas helpt de havens en tuinbouw en hiermee de economie van Zuid-Holland verder. De provincie wil uiteindelijk uitgroeien tot een Europese topregio en daarvoor is uitbreiding op ruimtelijk en infrastructureel niveau van de Kennisas nodig. Verdubbeling van het aantal bedrijven en arbeidsplaatsen op zowel het park in Leiden als in Delft tussen 2020 en 2030 wordt verwacht. Om deze ontwikkeling mogelijk te kunnen maken gaat de provincie de samenwerking aan met de Zuidvleugel-partners.

Zuidvleugel is een samenwerkingsverband van gemeenten en regio’s en de provincie Zuid-Holland. Het SVZ staat voor het verder ontwikkelen van de zuidelijke Randstad en heeft ook het doel voor ogen om het gebied tot een economische topregio maken. De Zuidvleugel zet zich in voor het versterken van de Kennisas. De gemeenten Den Haag en Rotterdam, de regio’s Holland Rijnland, Drechtsteden, Midden-Holland, Metropoolregrio Rotterdam Den Haag en de provincie vormen de Zuidvleugel en zetten zich samen in voor de Zuid-Hollandse economie.

Kennisas economisch paradepaardje van de provincie
Sanne Wolters