Medical Delta: innovatief samenwerkingsverband zorgt voor meer banen

Medical Delta heeft zich in Zuid-Holland ontwikkeld tot spilfiguur in de topsector Life Sciences & Health en zet zich actief in om meer werkgelegenheid te creëren. Zo hebben zij zich onder andere ten doel gesteld om de werkgelegenheid binnen de sector met een kwart te vermeerderen, onder andere door startups te ondersteunen. Hiertoe zijn zogeheten incubators opgericht, zoals BioPartner Center Leiden, Erasmus MC Incubator en YES!Delft. Het laatstgenoemde initiatief heeft bijvoorbeeld een project gestart dat jonge wetenschappers en professionals de gelegenheid biedt om met hun ideeën een startup te realiseren:

Gezamenlijk draait dit grootschalige samenwerkingsverband jaarlijks een omzet van miljarden euro’s. Het Leiden Bio Science Park alleen al heeft in 2009 zo’n 4.5 miljard euro omzet gedraaid. Vooral geconcentreerd in Delft, Leiden en Rotterdam is Medical Delta een cluster van universiteiten, academische ziekenhuizen, betrokken gemeenten,  provincie én zo’n 500 bedrijven.

Medical Delta zet zich in om de economie verder te stimuleren en bevorderen door op een innovatieve wijze in te spelen op life science en medische technologie. Hierin worden zij gesteund door de provincie, omdat zij als samenwerkingsverband een substantiële bijdrage leveren aan de Kennisas van Zuid-Holland. Tevens is de Medical Delta door de EU erkend als “Region of Knowledge” en maakt deel uit van het Europese consortium HealthTIES (samen met Barcelona, Debrecen, Oxford en Zurich).

Het is niet voor niets dat de overheid Life Sciences & Health tot topsector heeft benoemd, want de sector is hard op weg om tot de wereldtop te behoren en behoort momenteel tot de top drie snelst groeiende sectoren van Europa. Dat deze sector zo booming is heeft onder meer te maken met de groeiende vraag naar life sciences & health-producten als gevolg van technologische innovaties en vooruitgangen die worden geboekt. Medical Delta is een samenwerkingsverband dat ondanks haar prille bestaan geldt als een grootmacht op dit gebied.

Medical Delta: innovatief samenwerkingsverband zorgt voor meer banen
Ali Şahin