Je paspoort verlengen kan tien kilometer verderop

Gemeentelijke herindelingen. Het zou de oplossing zijn voor het feit dat niet elke gemeente de taken die zij overnemen van de provincie door de decentralisatie ook aan kan. Door meerdere kleine gemeenten samen te voegen, ontstaan zo grotere gemeenten die deze extra taken wel aan kunnen. En hoewel dit inderdaad voor het bestuur van de gemeenten vaak makkelijker is en de provincie deze fusies graag ziet, kleven er toch vervelende gevolgen voor de bewoners aan.

Sinds 1 januari 2014 is Alphen aan den Rijn gefuseerd met Rijnwoude en Boskoop. Samen vormen deze drie gemeenten nu de gemeente Alphen aan den Rijn. Als gevolg hiervan zijn de gemeentehuizen in Rijnwoude en Boskoop sinds die tijd gesloten. Uit een peiling van de VVD in Boskoop blijkt dit voor veel frustratie zorgt onder inwoners. Even je paspoort verlengen op het gemeentehuis in Boskoop kan namelijk niet meer. In plaats daarvan moeten inwoners nu naar het stadhuis van Alphen aan den Rijn, tien kilometer verderop. Ook in Rijnwoude moeten bewoners al ruim een jaar naar Alphen aan den Rijn voor hun gemeentezaken. Maar waar er tussen Rijnwoude en Alphen aan den Rijn nog directe busverbinding naar het stadhuis is, is in Boskoop de enige optie de trein en daarna een kilometer naar het stadhuis lopen.

Voor Hanneke Timmerman, adviseur van Alphense wethouder Kees van Velzen, komt dit uit de lucht vallen. “Wij horen juist dat de dienstverlening van de gemeente als prettig wordt ervaren. Daarnaast bieden wij ook dienstverlening op maat voor mensen die slecht ter been zijn”.

Voorlopig moeten mensen dus gewoon de tien kilometer naar het stadhuis in Alphen aan den Rijn afleggen. Plannen voor een gemeenteloket in Boskoop en Rijnwoude zijn er in ieder geval voorlopig nog niet. En ondertussen staat het gemeentehuis in Boskoop nog altijd leeg.

Je paspoort verlengen kan tien kilometer verderop
Alinda Dijkstra